Her kan lån til opsparing betale sig

Når banken giver højere rente på indlån, end man kan låne for, er der penge at tjene.

Foto: Foto: Colourbox. Lån penge i banken og sæt dem i banken - det kan lige nu betale sig i Norge.
Læs mere
Fold sammen

Bankkunder i Norge med nerver til en risikabel investering kan for tiden tjene penge på at låne penge.

De seneste ugers bevægelser på pengemarkedet betyder nemlig, at det nogle steder er billigere at låne penge, end den gevinst man kan få på at sætte de samme penge i banken, skriver Dagens Næringsliv. De bedste renter på boliglån ligger omkring 4,6 procent, mens visse banker tilbyder op til syv procent i rente på indskud.

"At låne for så at placere pengene er jo den taktik, som bankerne selv benytter, når de driver arbitragevirksomhed. For kapitalstærke personer er der ingenting i vejen for at gøre det samme," siger finansrådgiver Agnes Berho til DN.no.

For den slags opsparing gælder specielle krav, for eksempel at man indskyder ret store beløb. Desuden vil indskudsrenten med ret stor sandsynlighed falde markant den kommende tid, skriver avisen, så manøvren kan blive en risikabel affære.

Danske banker strammer skruen

Det samme trick kan tilsyneladende ikke benyttes i Danmark - tværtimod har de danske banker i 2008 øget renteforskellen mellem indlån og udlån til bankernes fordel.

En søgning på Mybankers oversigt over billigste rente på udlån og højeste rente på indskud i banken afslører, at den højeste rente lige nu er 5,5 procent på opsparing. Mybankers egen renteauktion over placering af store portioner penge til opsparing har de seneste 14 dage givet vinderbud lige over fem procent.

Hvis man som dansker låner eller placerer penge i Norge eller et andet land, udsætter man sig for en dobbelt risiko, idet udsving i valutakursen kan påvirke investeringen voldsomt. De seneste tre måneder er den norske krone faldet kraftigt over for den danske - fra over 92 øre pr. krone til blot 75 øre.

Med andre ord ville et norsk lån optaget i september nu være knap 20 procent mindre målt i danske kroner. En opsparing eller aktier i Norge vil være blevet tilsvarende mindre værd alene på grund af valutakursen.

Læs også: Banker øger rente-forskel