Her kan et nyt køkken ikke betale sig

Et nyt køkken kan være dejligt, men kast hellere pengene efter et tag eller vinduer, hvis du vil hæve prisen på en bolig i yderområderne.

Foto: Johan Gadegaard

Rundt omkring i Danmarks afkroge ligger masser af gode huse, der kan købes for en slik.

Men hvis huset ligger i en yderkommune som Lolland, Guldborgsund, Vordingborg, Odsherred, Kalundborg, Faaborg-Midtfyn, Langeland eller Tønder, skal du være varsom med at kaste dig ud i en stor renovering for at hæve værdien på huset.

- De områder vil komme i en større krise på boligmarkedet fremover, og husene kan ende med at blive usælgelige. Også selv om de er sat i stand, siger Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videncenter.

Værdien af et hus afhænger især af beliggenheden, og derfor kan værdien af grunden være en god rettesnor til at vurdere, om en boligforbedring kan betale sig.

- Jo mindre værdien på grunden er, jo mere skal man passe på med at gennemføre dyre investeringer. Hvis huset koster 500.000 kroner eller mindre, ville jeg slet ikke investere i forbedringer i håb om at hæve værdien, siger Curt Liliegreen.

Han råder boligejerne til at holde sig til fornuftige istandsættelser af tag, vinduer og varmeinstallationer, der kan give besparelser på driften og dermed tjene investeringen hjem igen i modsætning til "wellness-investeringer".

Et nyt køkken er for eksempel ikke en guldrandet investering.

- Selvfølgelig er det bedre at have et nyt køkken end et håbløst brunt og orange 70'er-køkken med ridser og skrammer. Men hvis man sætter et køkken ind til 400.000 kroner, får man på ingen måde pengene ind igen, advarer Curt Liliegreen.

- Jeg ville vælge et billigere køkken i neutrale, lyse farver, som de fleste kan lide med nogle hvidevarer, som ikke signalerer discount. Det samme gælder for badeværelser, siger han.

I det hele taget skal man passe på med at sætte et personligt præg på huset. Hvis man gerne vil lave en god investering, skal man prøve at ramme det, der er mainstream i markedet, siger Curt Liliegreen.

Tine Sode, som er fagekspert i Bolius, mener også, at boligejere i yderområder skal holde sig til fornuftige istandsættelser. Særligt energimærkningen er noget, købere går op i.

- Alt, der kan forbedre energimærkningen, er en god idé, og det kan ofte gøres billigt ved for eksempel at skifte termostaten på radiatorerne, siger hun.

Hvis man gerne vil gøre sin udkantsbolig attraktiv for potentielle købere, er der også nemme trick, som ikke koster noget.

- Det kan lyde banalt, men ryd op i huset, så det ser stort og rummeligt ud, og sørg for at haven er i orden, så man kan se, at der er masser af plads, siger hun.

Gode boligforbedringer i hovedstadsområdet:

- Sæt altan på din lejlighed og helst mod syd. Værdiforøgelsen er mellem 80 og 200 procent af udgiften.

- Lav pulterrummet om til et ekstra badeværelse. Værdiforøgelse er mellem 50 og 150 procent af udgiften.

- Få pudset facaden på dit nedslidte hus. Værdiforøgelse er 30 til 150 procent af udgiften.

- Den dårligste investering i din bolig er en udestue.

Kilde: Realmæglerne