Her kan du spare, når du køber nye briller

Brilleindkøb kan være en jungle af til- og fravalg. Læs her, hvor du kan spare, når du skal have nye briller.

Foto: Morten Germund. Billedet er fra den nye eksklusive brillebutik Ørgreen, der åbner på Store Regnegade. BM AOK.
Læs mere
Fold sammen

København: Når man går ned i den lokale brilleforretning og skal have sig et par nye briller, er det sjældent så ligetil, som det lyder. Der er masser af valgmuligheder, for eksempel om det skal være standardglas eller en af de to eller tre mere specielle - og dyrere - muligheder.

Men hvornår er de ekstra penge på brilleglas godt givet ud, og hvornår kan man lige så godt spare lidt på regningen?

»Har man et relativt enkelt syn, for eksempel en styrke mellem -1 og +2, så ville jeg ikke begynde at overveje de mere specielle glas. Så vil standardglas kunne løse de fleste problemer«, forklarer Per Michael Larsen, formand for Optikerforeningen, til Ritzau Fokus.

Men styrken alene kan ikke afgøre, om det kan være en fordel at gå en prisklasse eller to op. Hvis man har specielle arbejdsopgaver, hvor man for eksempel bruger to skærme, kan det være nødvendigt at vælge mere specialiserede glas.

De dyrere glas betyder, at der er mindre slør ude i siden af brilleglasset, og de kan have et bredere læsefelt. Derfor kan det være en fordel at vælge de dyrere glas, hvis man er meget detaljeorienteret.

Der er en række personer med særlige behov, hvor pengene til de dyrere brilleglas kan være godt givet ud, forklarer øjenlæge Niels Vesti Nielsen fra Øjenhospitalet Danmark.

Det gælder særligt folk med høje synsfejl, bygningsfejl og visse øjensygdomme eller øjenlidelser, eksempelvis grå stær, grøn stær, nethindeforandring som følge af diabetes, forkalkninger på nethinden og fotofobi altså lysfølsomhed.

Overvejelser forud for køb af briller:

  • Begynd som udgangspunkt med standardglas. Herefter har du et udgangspunkt, hvor du kan vurdere, om du har behov for mere specielle glas.
  • Skal brillen bruges til arbejde, eller forestiller du dig, den skal gå til det hele? Overvej grundigt, om en allround-brille er det optimale, eller det kan være smart at have en anden ved siden af.
  • Har du vanskelige arbejdsopgaver eller svært ved at vænne dig til ændringer? I så fald kan de dyrere brilleglas give en merværdi.
  • Hvis du har en relativt lav styrke og let omstiller dig til ændringer, har du sandsynligvis ikke større behov end standardglas.
  • Visse øjensygdomme eller øjenlidelser kan give behov for brilleglas af høj kvalitet.

 

Kilde: Per Michael Larsen, formand for Optikerforeningen og øjenlæge Niels Vesti Nielsen, Øjenhospitalet Danmark.