Her kan din familie spare tusindvis af kroner på forbruget

Mange børnefamilier vil kunne hente store besparelser ved at skrue op og ned for budgettets mindste poster. Første skridt er at skabe sig et overblik.

Der er mange penge at spare for den gennemsnitlige børnefamilie. At lægge et budget er i sig selv det vigtigste grundlag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker

Det kan virke som småting. En pose slik her og der, en tur til frisøren, den ugentlige yogaundervisning. Men faktisk er der rigtig meget at spare ved at korrigere forbruget en smule.

De fleste forbrugere går op i at finde den billigste forsikring, slå en god luns af prisen på boligen – og presse renten ned på det lån, der skal finansiere den. Med god grund. Mere end en fjerdedel af det månedlige budget i en gennemsnitlig børnefamilie går til boligen og de faste udgifter til den.

Men der er rigtig store besparelser at hente i det daglige forbrug. Det viser en opgørelse, som Danske Bank har lavet for Berlingske Business ud fra Danmarks Statistiks forbrugsundersøgelse.

Se hvor og hvor meget du kan spare på privatforbruget

For eksempel vil det i gennemsnit frigive 7.362 kr. om året at halvere forbruget af chokolade, slik, is, sodavand, øl, vin, spiritus og lotto i en børnefamilie. Skærer familien også halvdelen af forbruget på restauranter og værtshuse, og kan kvinden tilmed overskue at halvere sit tøjbudget, vil de have 21.288 kr. mere at rutte med. Dropper de bilen frigiver det alt i alt 96.576 kr.

»Det er ikke sikkert, at det er en god idé. For de fleste børnefamilier vil det være helt urealistisk at droppe bilen. Men det er et ekempel på, at når man flytter rundt på posterne i budgettet, kan det hurtigt løbe op i nogle ganske store beløb,« siger Las Olsen, privatøkonom i Danske Bank.

Dyrt med bil

Faktisk bruger de danske børnefamilier i gennemsnit 6.274 kr. om måneden på at have bil. Mange glemmer dog at medregne anskaffelsesprisen, når de lægger budget.

»Der er rigtig mange, der undervurderer, hvor dyrt det faktisk er at have bil i Danmark, for eksempel fordi de ikke tager med i regnestykket, at bilen jo altså skal skiftes ud på et tidspunkt,« siger Las Olsen.

Netop indkøbet af store, dyre ting, som man køber sjældent, er ofte en dark horse i et familiebudget, fordi det opfattes som engangsudgifter.

»Møbler, hvidevarer og den slags er en post, man meget sjældent budgetterer med, men som er med til at give et mindre overblik over økonomien. Man burde faktisk lægge et budget, som tager højde for, at de her ting skal udskiftes med nogle års mellemrum,« siger Kim Valentin fra Finanshuset Fredensborg.

Han rådgiver private om, hvordan de får mest ud af deres økonomi og oplever, at netop bilen er en af de poster, mange gerne vil spare på, når de finder ud af, hvad den faktisk koster dem,

»Det er et sted, som folk ofte gerne vil spare, især hvis de finder ud af, at de bruger mere på den end gennemsnittet. Det er især kvinderne, der synes, det er oplagt at spare på bilen, mens manden til gengæld mener, at han kan leve for ingenting, når det gælder tøj. Det ved kvinden godt ikke går, men hun bruger også typisk dobbelt så mange penge på tøj som manden,« siger Kim Valentin. Netop erkendelsen af, hvor meget man bruger på de forskellige poster, er en øjenåbner for mange og første skridt på vejen til at spare nogle penge.

Vil ikke røre ferien

Mens abonnementer og medlemskaber af for eksempel fitness ofte falder folk let at skære ned på, er kæledyr og privatskoler blandt de udgiftsposter, hvor det gør rigtig ondt. Både mænd og kvinder er desuden enormt følsomme omkring en bestemt udgiftspost: Ferierne – som de meget nødig vil skære ned på. Statistisk set bruger en børnefamilie i gennemsnit 15.741 kr. om året på ferie, men det er en post, som er meget svær at sætte tal på, idet kun flybilletter og charterrejser kan registreres som direkte ferieudgifter, så måske er der i virkeligheden mere at hente.

Det er dog ikke givet, at det vil have en stor effekt at droppe ferierejsen.

»Man overvurderer nogle gange, hvor meget det koster at tage på ferie, fordi man undervurderer, hvad det koster at blive hjemme. Der vil man måske alligevel bruge penge på god mad fredag aften, på at tage børnene med i Tivoli og så videre,« siger Las Olsen.