Her har de københavnske lejlighedsejere scoret den største gevinst

Trods et lille prisfald på 0,1 procent fra august til september er ejerne af de københavnske lejligheder blevet forgyldt med tocifrede prisstigninger på op mod 60 procent de seneste fem år. Få et indblik i, hvor meget lejlighederne er steget i værdi i dit område.

Det har været en gylden investering at købe lejlighed i København de senere år. En ny opgørelse fra Realkredit Danmark viser, hvor i København priserne er steget mest, hvis man har købt for henholdsvis et, fem og ti år siden. Arkivfoto: Mathias Bojesen/Scanpix 2015 Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Bojesen

Hvis du købte en ejerlejlighed på 85 kvadratmeter på Vesterbro for fem år siden, er den sandsynligvis omkring 1,2 millioner kroner mere værd i dag. En gennemsnitlig lejlighed af tilsvarende størrelse i København S er i samme periode steget knap 780.000 kroner i pris.

En ny opgørelse, som Realkredit Danmark har udarbejdet for Berlingske Business, viser, hvor meget kvadratmeterpriserne i de forskellige dele af København er steget på henholdsvis ét, fem og ti år.

Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark, udråber alle dem, der har købt ejerlejlighed i København i de senere år, som vindere.

»I forhold til, at markedet for ejerlejligheder nåede bunden i slutningen af 2011 og begyndelsen af 2012, er der tale om nogle ret kraftige prisstigninger hele vejen rundt. Der er selvfølgelig nogle områder, hvor priserne er steget mere end andre,« siger han.

De største vindere er dem, der købte lejligheder i København i 2011.  De har oplevet en gennemsnitlig prisstigning på mellem 41 og 60 procent. Især på Nørrebro og i København NV har kvadratmeterpriserne procentuelt taget et ordentligt hop op. Cheføkonomen tør dog ikke spå om, hvor fremtidens boligguld skal findes.

»Som almindelig dansker er det altid svært at spotte tendensen og få købt sig ind i det nye hippe kvarter, før resten af markedet allerede har opdaget det. Så der tør jeg ikke lægge hovedet på blokken. Men generelt set er det meste af København under kraftig udvikling,« siger han.

Artiklen fortsætter under grafikken

Opgjort i kroner og øre ligger Vesterbro, København K og Frederiksberg C i front med stigninger på over 14.000 kroner per kvadratmeter de seneste fem år. Aktuelt er det dyrest at købe lejlighed i København K, hvor kvadratmeterprisen i gennemsnit er på godt 43.000 kroner. Dermed skal man diske op med knap 3,65 millioner kroner for en lejlighed på 85 kvadratmeter – sammenlignet med godt 2,43 millioner kroner i 2011.

»De i forvejen eftertragtede områder er steget mest. Det skyldes også de meget lave renter, som gør, at flere har været villige til at strække sig lidt længere for at få en attraktiv beliggenhed, da den ekstra finansieringsomkostning ikke er så stor,« forklarer Christian Hilligsøe Heinig.

Selv for dem, der købte på toppen i 2006, har det været en guldrandet forretning at investere i mursten i København. Trods de pristæsk de har fået under krisen, kan de i dag glæde sig over stigninger på op mod 27 procent, hvis lejligheden ligger på Vesterbro.

»Vesterbro er et af de områder, der for efterhånden mange år siden gik fra at være ikke specielt attraktivt til at være oppe i tiden og moderne. Og det er det stadig,« siger cheføkonomen.

De boligejere, der har fået mindst ud af lejlighedsinvesteringen, er dem, der købte i Valby og København S for ti år siden. Her er priserne kun steget beskedne to og tre procent. Købte man i de to områder for et år siden, er priserne til gengæld steget med henholdsvis 12 og 11 procent.
I det hele taget har også det seneste år budt på pæne stigninger til københavnerne – de fleste steder godt ti procent. Dog kun henholdsvis fem og seks procent i København K og på Frederiksberg C.

»Det er på grund af de kraftige prisstigninger, at der nu er en debat om, hvorvidt priserne på ejerlejligheder er steget uholdbart meget, eller om det skyldes det meget lave renteniveau i kombination med stigende indkomster og den generelle søgning mod København,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Men noget tyder på, at den vilde prisfest i København er ved at løje af. Ejendomsmæglerkæden Homes prisindeks, som blev offentliggjort onsdag, viser, at lejlighedspriserne er faldet med 0,1 procent fra august til september. I forhold til september sidste år er priserne på ejerlejligheder i København dog steget 10 procent. Og alene i tredje kvartal steg priserne samlet set 2,5 procent.