Her får du de bedste renter på børneopsparingen

På trods af tidens rekordlave renteniveau kan man nogle steder stadig få en rente på to-tre procent på børneopsparingen. Det gælder især i de mindre banker.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er sjovere at være barn end at være voksen. I hvert fald i banken.

Selv om indlånsrenterne i de danske banker er faldet støt, ligger renterne på børneopsparinger nogle steder stadig omkring tre procent. Der er stor forskel på de forskellige banker, og den gennemsnitlige rente på en børneopsparingskonto er 1,76 procent, viser en opgørelse fra prissammenligningstjenesten Mybanker.

Det er helt normalt, at renterne på børneopsparinger er relativt høje, fordi der er tale om konti, hvor man binder pengene i længere tid. Alligevel vurderes niveauet som overraskende højt sammenlignet med en gennemsnitlig indlånskonto.

Mybankers tal viser, at den højeste rente på en anfordringsopsparing i øjeblikket er 1,25 procent, mens man højest kan få 1,5 procent i rente på en konto med binding i tre år.

»Jeg synes, at alt over to procent er højt i det nuværende regime. Det, vi ser med renterne på børneopsparinger, er lidt for højt til, at det giver mening. Alle renter er jo sat ned. Men det er normalt, at renter på børneopsparinger ligger lidt højt, og der er nogle banker, som har profileret sig på det,« siger John Norden, administrerende direktør for Mybanker.

Det er især de mindre banker, som tilbyder en høj rente på børneopsparingen. I toppen af listen ligger blandt andet Hals Sparekasse, Andelskassen Østervrå og Andelskassen J.A.K. Slagelse.

Hos Hals Sparekasse, som ligger nummer ét på listen, mener man, at børneopsparingerne kan tiltrække nye kunder. Renten på en børneopsparing er 3,5 procent for indskydere, som er helkunder i banken. Administrerende direktør Bo Bojer fortæller, at de høje renter på børneopsparinger får kunder fra andre dele af landet til at søge til den nordjyske bank. Både børn og forældre ender nogle gange som helkunder.

På grund af det nuværende lave renteniveau er banken dog i gang med at lave en analyse af, om det kan betale sig at opretholde de høje renter på børneopsparingerne.

»Historisk har det handlet om, at man kunne tiltrække nogle kundeemner. Forældrene kan blive kunder her og nu, og børnene kan blive det senere. Men i øjeblikket er vi ved at lave en analyse af, om vi stadig skal ligge på så højt et niveau. I det renteniveau, der er nu, hvor vi selv får negative renter, kan det være, at det skal normaliseres,« siger Bo Bojer.

Efter hans mening er der to grunde til, at renterne på børneopsparinger stadig er relativt høje mange steder.

»Den ene årsag er, at pengene er bundet i en lang periode, så derfor kan man disponere over dem som pengeinstitut. Den anden årsag er, at der er begrænsede muligheder for indskud, og man højst kan spare 36.000 kr. op skattefrit. Der kan ikke lige pludselig stå en million på hver eneste børneopsparing,« siger Bo Bojer.

Ifølge Forbrugerrådet Tænk er der ikke noget nyt i, at mindre, lokale banker som Hals Sparekasse tilbyder høje renter på børneopsparingskontoen.

»Sådan har det altid været. De små pengeinstitutter mener åbenbart, at det er en effektiv måde at få kunder i butikken på. Jeg tror også, at det er et signal, man som bank gerne vil sende i de små lokalsamfund,« siger Morten Bruun Pedersen, seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk.

Han anbefaler, at man sammenligner renterne i forskellige banker, fordi det nemt kan komme til at gøre en stor forskel, når barnet en dag skal bruge pengene til eksempelvis et kørekort, en lejlighed eller en rejse.

»Renterne kan være afgørende for, hvad der står på kontoen, når barnet hæver pengene. Der vil nemt kunne komme til at stå 30.000 eller 40.000 kroner mere, hvis du vælger et pengeinstitut med en høj rente,« siger Morten Bruun Pedersen.

Hos mange banker bliver kunderne også præsenteret for muligheden for at placere børneopsparingen i værdipapirer. Morten Bruun Pedersen råder forældre, som sparer op til deres børn, til at være meget forsigtige med at placere pengene i en håndfuld aktier. Til gengæld vil man ofte kunne få et fint afkast med bankernes puljeordninger, hvis man husker at undersøge, hvor meget bankerne tager for at administrere investeringerne.

»Med puljeordningerne skal man være meget fokuseret på omkostningerne, for de svinger mellem en og tre procent. Aktier går op og ned, men hvis der er tale om fornuftige investeringer, vil det nok give et højere afkast over en lang periode. Hvis man går ind i bankernes puljer, er fordelen også, at mange banker kan strikke det sammen, så risikoen er aftagende, når man nærmer sig tidspunktet, hvor man skal have pengene udbetalt,« siger Morten Bruun Pedersen, som dog opfordrer til, at man ikke investerer sine børns penge med alt for stor risiko.

Hos Nykredit har forældre mulighed for at vælge tilbuddet Børneinvest, hvor opsparingen bliver placeret i en blanding af aktier og obligationer, og kunden kan vælge mellem fire forskellige risikoprofiler. Den laveste risikoprofil gav et afkast på 2,2 procent i 2014, men tallet har tidligere ligget omkring fem-seks procent. Den højeste risikoprofil gav i 2014 et afkast på 11,9 procent. Til gengæld var tallet nede på minus 27 procent i 2008.

»Det afspejler jo meget godt, at jo større risiko, man er villig til at tage, desto større afkast kan man få. Og når det så går knap så godt, som for eksempel i 2008, så er der også et tab,« siger Johan Juul-Jensen, forbrugerøkonom i Nykredit.

Han vurderer, at cirka halvdelen af børneopsparingerne i Nykredit er placeret på klassiske børneopsparingskonti, mens den anden halvdel er placeret i puljeordningerne. Han ville ikke blive overrasket, hvis det lave renteniveau får flere til at vælge Børneinvest.

Hos Jyske Bank vurderer forretningsudvikler Chris Sønderby, at cirka 50 procent placerer børneopsparingen på en almindelig opsparingskonto, 40 procent placerer den i en puljeordning og ti procent har opsparingen stående i forskellige værdipapirer.

»Det giver en indikation af, at der ikke er så mange, som selv investerer. Vi anbefaler enten at placere børneopsparingen kontant, hvor man stadig kan få en nogenlunde fornuftig rente – eller i en puljeordning, som alt andet lige giver et bedre afkast, og hvor man også får spredt risikoen,« siger Chris Sønderby.

Ifølge Nordeas tal sparer tre ud af fire forældre op til deres børn, og de fleste vælger den traditionelle opsparingskonto. Forbrugerøkonom i Nordea Ann Lehmann Erichsen har regnet på, hvad man kan få ud af tre forskellige former for børneopsparing. Ifølge hendes regneeksempel vokser pengene i øjeblikket så langsomt, at en almindelig børneopsparingskonto ofte kun lige netop vil kunne holde værdien.

Sparer man 36.000 kroner op, vil der efter 18 år stå lidt over 1.000 kroner mere på kontoen, når der er taget højde for inflation. Hvis man vælger en puljeordning, kan man efter 18 år ende med 55.000 kroner på kontoen. Hvis man investerer i aktier, kan man ifølge Ann Lehmann Erichsen være heldig nok til at fordoble opsparingen over 18 år.

»I en travl hverdag er det reelt kun et mindretal, der tænker over, om de kan få en bedre rente på børneopsparingen ved at binde pengene til en højere rente eller investere dem. Selv om renterne på børneopsparingen er skattefri, er renteniveauet så lavt i disse år, at børneopsparingen stort set ikke vokser,« skriver Ann Lehmann Erichsen i en mail til Berlingske.