Her er verdens sidste skattely

Der er fortsat en lang række hemmelighedsfulde himmelstrøg, som ikke udleverer bankoplysninger til danske skattefar.

Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om Skatteministeriet forleden indgik endnu en håndfuld aftaler med skattely om udveksling af skatteoplysninger, så er der fortsat et tocifret antal lande, der ikke har indgået aftaler med Danmark.

De seneste aftaler blev indgået med San Marino, Cayman Islands og Gibraltar af de nordiske lande, som forhandler samlede aftaler om udveksling af skatteoplysninger.

Der er dog fortsat disse 18 lande, som ikke har indgået aftaler om at udleverer oplysninger om bankkonti til danske myndigheder:

     

     

Men det kan være en stakket frist, vurderer afdelingschef i Skatteministeriet Ivar Nordland.

"Vi forhandler i øjeblikket med nogen af dem, og jeg tror, at der kommer aftaler med dem hen ad vejen," siger han.

Men selv om der indgåes aftaler, så skal de godkendes af de respektive landes parlamenter, og det betyder endnu længere udsigter for Skats gravearbejde i udenlandske banker, oplyser kontorchef i Skat Susanne Reinholdt.

"Der er indgået mange aftaler, men som ikke er trådt i kraft endnu. Så det er begrænset, hvad vi har ude af forespørgsler," siger hun.

De næste aftaler, der træder i kraft, er med Caymann Islandsd og Gibraltar.
"Men for eksempel Schweiz og Luxemburg bliver virkelig interessante, når de træder i kraft," siger Susanne Reinholdt.

Hun kan dog glæde sig over, at alene dét, at de nævnte lande har indvilget i at forhandle om aftaler afskrækker interesserede danskere fra at placere deres formuer i de udenlandske banker. Det vurderer privatøkonomisk rådgiver kim Valentin.

"Folk tør næsten ikke løbe an på, at det også vil være skattely i fremtiden," siger Kim Valentin.

Han støder gennem sin rådgivning på emnet "nogle gange om måneden."
"Det er mest udtalt, når folk er på vej til at flytte hjem efter en periode i udlandet. Og typisk når de har nogle penge, som ingen ved hvor kommer fra - altså hvis man har været ansat på steder, hvor der ikke er lige så god en rapportering, som der er i Danmark," siger Kim Valentin.

Susanne Reinholdt vurderer også, at emnet "skattely" for eksempel kommer på bordet, når der har været indtægter i udlandet, som modtageren forsøger at unddrage beskatning i Danmark, eller hvis en virksomhed er solgt og pengene skal placeres - ligeledes ulovligt uden for Danmarks skatte- og afgiftssystem.

Men det er ikke en billig fornøjelse at placere pengene i skattely-lande, hvilket i sig selv ikke er ulovligt, medmindre pengene unddrages den pligtige beskatning.

"Jeg har mest erfaring med de nære steder som Schweiz og Luxemburg. Og der er der store omkostninger - de tager sig godt betalt bare for at tage mod pengene på en konto," forklarer han.

Efterhånden som flere og flere lande har indgået aftaler om udveksling af bankoplysninger med Danmark, er Skat begyndt at finde sager frem, der skal undersøges nærmere for udenlandske forbindelser. Skatteaftalerne har dog kun virkning fremadrettet.

Hvis der er tale om straffesager kan skatteaftalerne dog også bruges til at finde fortidens synder frem.