Her er trickene til en smuk have næste år

Med få, enkle tips kan du allerede nu sørge for, at din have kommer til at stå smukt næste forår.

Selv om sommeren kun næsten er ved at være forbi, kan du med fordel finde havehandskerne frem allerede nu, hvis du vil sikre dig en smuk have næste år. Free/Colourbox Fold sammen
Læs mere

. De fleste haveejere ved, at der næsten altid er ting at gøre i haven, men hvis du er ekstra flittig her i sensommeren, kan du allerede nu sørge for, at din have står knivskarpt næste forår og endda spare dig selv for en del havearbejde til den tid.

Det fortæller Louise Møller, der er havefaglig rådgiver i Haveselskabet. Hun anbefaler blandt andet, at man er ekstra grundig med at få fjernet ukrudt i haven netop nu.

- Mange ukrudtsplanter smider frø på det her tidspunkt, og så ligger de i jorden til næste forår, hvor de så spirer. Derfor er der en del arbejde at spare til den tid, hvis man er grundig med at fjerne ukrudt nu og de næste par måneder.

På grund af jordens varme fra sommermånederne er det også lige nu optimalt at finde planteskeen frem. Sensommeren og efterårsmånederne er nemlig den bedste tid at plante i, fordi jorden er fugtig og lun, siger Louise Møller.

- Det gælder både træer, buske og stauder, der er gode at plante nu, fordi varmen fra jorden giver vækst i planterødderne, samtidig med at man ikke skal vande konstant som i de varmeste sommermåneder. Kommer vi ind i tørre perioder det første år efter plantning, skal man dog regne med, at der skal vandes.

Også forårsløg som påskeliljer, tulipaner og vintergækker er oplagte at sætte i jorden i løbet af de næste måneder, hvis de skal stå smukt næste forår, tilføjer haverådgiveren.

Ifølge tidligere slotsgartner på Gråsten Slot John Henriksen er det dog ikke kun planteskovlen, du med fordel kan hente i haveskuret. Også grensaksen kan tages i brug, hvis dine træer og buske skal stå skarpt næste år.

John Henriksen siger ifølge Bolius, at de større grene på for eksempel valnød og birk bør klippes i sensommeren, hvor de stadig er i vækst, så træets sår, hvor grenen klippes af, kan nå at hele inden vinteren.

Det samme bør man gøre med frugttræer på nuværende tidspunkt, så der skabes luft i kronen, og de holder formen og den størrelse, man ønsker, siger Louise Møller fra Haveselskabet.

Tjeklisten til haveejerne i sensommeren:

- Vær ekstra grundig med at få fjernet ukrudt, der lige nu smider frø, som kommer til at spire næste forår.

- Plant de forårsløg og planter, du gerne vil have i haven næste år. For eksempel tulipaner og stauder.

- Sørg for at rive din græsplæne i bunden, så det døde græs lige over rodhalsen bliver fjernet. Det vil give en pænere og mere livskraftig plæne med mindre mos og ukrudt. Giv eventuelt græsset årets sidste slat gødning i starten af september.

- Beskær dine frugttræer nu, hvor de stadig er i vækst. Det vil give luft i kronerne og holde en flot form på træet.

- Klip toppen af dine tomatplanter for at sikre flest muligt tomater. På den måde kan tomatplanten nøjes med at bruge energi på at modne tomater i stedet for at vokse.

Kilde: Louise Møller, havefaglig rådgiver i Haveselskabet

/ritzau/FOKUS