Her er sundhed bedst - og dyrest

Der er op mod 700 kroner om året at spare ved at tegne en sundhedsforsikring det billigste sted. Men den dyreste forsikring vurderes også som den bedste.

Priserne på sundhedsforsikringer er steget med helt op til 75 procent sidste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox

Det er aldrig gjort før, og udbyderne er ikke meget for det, fordi de mener, at det er det samme som at sammenligne pærer og æbler. Men mæglerselskabet Aon Consulting har for Berlingske Business vovet pelsen og sammenlignet priser på forskellige sundhedsforsikringer.

Og i en direkte sammenligning er Skandia det dyreste selskab, mens PFA er billigst.

Konkret koster sundhedsforsikringen hos Skandia 2.292 kroner om året per person for en virksomhed med mellem fem og 49 ansatte. Næstdyreste selskab er Danica Pension. Her koster en sammenlignelig sundhedsforsikring ifølge Aon Consulting 2.182 kroner om året per person, hvis virksomheden har mindre end 100 ansatte og samtidig tegner en pensionsopsparing hos Danica.

Herefter følger IHI og Codan med henholdsvis 1.896 kroner og 1.872 kroner per person om året – for Codans vedkommende for virksomheder med 25 til 200 ansatte. Codan har netop lanceret en billigere sundhedsforsikring til 1.310 kroner om året, men den indeholder en brugerbetaling på 500 kroner hver gang, den skal aktiveres og derfor ikke direkte sammenlignelig.

Billigst er altså PFA Pension, der på trods af massive prisstigninger sidste år nøjes med at opkræve 1.584 kroner om året per person for virksomheder med mindre end 200 ansatte. Den lave pris er dog kædet sammen med krav om, at pensionsopsparingen også placeres i PFA.

»Generelt kan man sige, at priserne på sundhedsforsikringer er steget med helt op til 75 procent sidste år, så det er blevet væsentligt dyrere at tegne en forsikring. Netop det dyreste selskab, altså Skandia, hævede sidste år prisen mærkbart på deres sundhedsforsikring, men her er det vigtigt at påpege, at det har markedets vel nok bedste dækning,« siger administrerende direktør i Aon Consulting, Torben Jensen.

Han understreger, at selskabernes produkter har forskellige dækningsgrader, men det er det nærmeste, man kan komme en reel sammenligning i et ellers helt og aldeles uoverskueligt marked for den almindelige dansker.

Skandia er bedst... og dyrest

Skandia erkender, at de ligger i den tunge ende, når det gælder prisen:

»Men det dækker over, at vi generelt har den bedste dækning. Samtidig indtænker vi service hele vejen rundt. Eksempelvis har vi et tocifret antal sygeplejersker ansat til at svare på telefonhenvendelser i stedet for almindelige sagsbehandlere for at give vores kunder den bedst mulige rådgivning fra starten, siger direktør for Skandias sundhedsforsikringer, Svend Erik Christensen.

Danica Pension afviser, at selskabet er næstdyrest og kritiserer sammenligningen for at være misvisende, fordi den tager udgangspunkt i selskabets Rolls Royce-model, hvor alt – selv retten til cancerbehandling i udlandet med transport og ophold også til en medfølger – er med.

Stor prisstigning

Derfor mener Danica Pension, at en mere retvisende pris er 1.676 kroner per forsikret, hvis virksomheden har under 100 ansatte, og 1.500 kroner, hvis der er mellem 100 og 200 ansatte. Og det er vel at mærke inklusive prisstigninger på op mod 30 procent i forhold til sidste år:

»Vi hævede prisen af den simple årsag, at der ikke længere var balance mellem vores indtægter og udgiver på sundhedssikring. Det skyldes blandt andet, at flere og flere gør brug af sundhedsforsikringen – faktisk steg omfanget sidste år med 50 procent, så det nu er 20 procent, der bruger forsikringen hvert år. Den stærkt stigende efterspørgsel hænger især sammen med sidste års strejke blandt sundhedspersonalet. For hver 100 kroner vi får fra vores kunder med en sundhedsforsikring, har vi udgifter på 120 kroner til undersøgelser, konsultationer, operationer af vores kunder og administration,« siger Danica Pensions cheføkonom, Jens Christian Nielsen.

Han siger, at selv med de seneste prisstigninger er det en underskudsgivende forretning. For hver 100 kroner, som ryger ned i kassen på tegnede sundhedsforsikringer, bruger Danica Pension 120 kroner på at behandle kunder.

Læs også: Statsstøtte til sundhedsforsikring i fare