Her er skattegaven til knap 40.000 danskere

Regeringen vil stoppe den ekstra beskatning af store pensionsordninger, der blev indført for at udligne en skattelettelse for flere år siden. Det betyder en solid skattelettelse i tre år.

Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der vanker en solid skattegave til knap 40.000 danskere, hvis de første meldinger om regeringens kommende skattereform holder stik. Ifølge Politiken vil regeringen allerede nu droppe den ekstra skat, som i 2011 blev pålagt store pensionsopsparinger for at udligne en skattefordel, de ellers ville have fået.

»I Nordea Liv & Pension vurderer vi, at der i alt er ca. 38.000 danskere, som betaler udligningsskat, og vi  skønner et provenu fra udligningsskatten på skønsmæssigt knap 100 millioner kroner i 2017. Udligningsskatten rammer løbende pensionsudbetalinger, altså ratepensioner og livsvarige pensioner, som overstiger 388.200 kroner i 2017. Grænsebeløbet på 388.200 kroner gælder alle løbende pensionsudbetalinger lagt sammen,« oplyser cheføkonom Jens Christian Nielsen, Nordea Liv & Pension.

Baggrunden for den såkaldte udligningsskat på tre procent i år er, at en tidligere skattereform, Forårspakke 2.0 fra 2009, lempede indkomstbeskatningen ved at fjerne mellemskatten. Det udløste en stor fordel for tidligere fradrag på indbetalinger på pensioner, der dermed fik en højere skatteværdi end den nu nedsatte skat ved udbetaling af pensionerne.

For en velbeslået pensionist med en udbetaling på trekvart million kroner om året betyder en afskaffelse af udligningsskatten en konkret lettelse på knap 11.000 kroner i år, og over de kommende år, hvor skatten alligevel stod til at blive aftrappet, bliver lettelsen på henholdsvis 7.236 kroner og 3.618 kroner  - i alt 21.708 kroner over de næste tre år, indtil den alligevel var bortfaldet.

»Det har selvfølgelig betydning for de, der får udbetalt pensioner i et vist niveau frem mod 2020, at de muligvis sparer de penge. Men det har ikke betydning for, hvor meget man sparer op til pension, fordi den alligevel ville være afskaffet i 2020,« lyder vurderingen fra den uafhængige pensionsrådgiver Søren Andersen.

Han hæfter sig imidlertid mere ved det signal, som regeringen ifølge Politiken sender i forhold til pensionsopsparing. For Søren Andersen pointerer, at de seneste mange gange, at skattereglerne er blevet ændret, så har det faktisk indebåret en lille smule dårligere vilkår for opsparing til pension. Men nu bliver der altså lagt op til et uspecificeret fradrag til pensionsindbetalinger.

»Hvis vi får bedre muligheder for fradrag for indbetalinger til pension, så er det et usædvanligt positivt signal i forhold til de signaler, vi er vant til at få,« siger han.

Én ting er at give en gave til de, der står foran en pension i disse år. Noget andet er at løse en af de helt store udfordringer på pensionsområdet – det såkaldte samspilsproblem.

For mange danskere kan det nemlig ikke betale sig at spare op til pension især i de sidste år på arbejdsmarkedet. Det sender deres opsparinger op over den grænse, der udløser modregning i offentlige ydelser og gør opsparingen forgæves. Dermed er der ikke noget incitament til at spare op, og det har regeringen også erkendt gentagne gange, at man vil forsøge at ændre.

»Det er svært at sige, hvad det konkrete fradrag kan være. Det kan være, at de vil hæve loftet for indbetalinger til ratepension, det kan være, at de vil indføre fradrag for indbetalinger til aldersopsparing, og det kan være noget helt tredje,« siger han indledningsvist.

Alderspension er en pensionstype uden fradrag ved indbetaling, men som til gengæld heller ikke modregnes i offentlige ydelser. Den udbetales som udgangspunkt i en portion, og afkastet er begunstiget af den lave PAL-skat på godt 15 procent.

Hvis man vil ud over samspilsproblemet, så hælder Søren Andersen umiddelbart til, at regeringen vil indføre fradraget for indbetalinger til aldersopsparing.

»Du bliver ikke modregnet i folkepensionens tillæg i det, du får udbetalt fra sin aldersopsparing. Giver man mulighed for at indbetale mere til aldersopsparing, så får man afhjulpet samspilsproblemet en lille smule.«