Her er risikoen uden en rejseforsikring

Standarden for den offentlige sygesikring kan være markant anderledes andre steder i Europa.

Det kan blive en dyr fornøjelse, hvis man skal opereres i udlandet og ikke har den fornødne forsikring. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Find selv ud af at komme på det nærmeste offentlige sygehus 100 kilometer væk. Sørg selv for mad, mens du er indlagt. Find 50.000 kr. i feriebudgettet til at blive opereret.

Det kan blive virkeligheden, hvis det går galt på en ferie, efter det gule sygesikringskort har mistet sin internationale dækning. Nu er danskere kun dækkede som den lokale befolkning og kun, hvis man kan fremvise det blå sygesikringskort. Og der kan være store forskelle på den offentlige sygesikring rundt om i Europa, hvor det er almindeligt med hel eller delvis egenbetaling for både transport og behandling.

Vilkårene kan findes på hjemmesiden Patientombudet.dk, men især hvis man skal besøge flere lande, kan det være både kompliceret og potentielt dyrt at satse udelukkende på den offentlige sygesikring.

Generelt er der i modsætning til tidligere kun adgang til offentlige sygehuse, og for eksempel i Italien koster et lægebesøg mindst 20 euro. I nogle af de mest turistprægede områder opkræver en særlig »turistlæge« endnu mere, og behandling af tænder er for helt egen regning.

Hvis der er brug for en ambulance, koster det i omegnen af 100 euro, mens den akutte behandling er gratis. Først ved indlæggelse koster det et uspecificeret beløb.

I Frankrig koster et besøg hos læge eller tandlæge fra 23 euro, men der er mulighed for at søge refusion for noget af udgiften. En tur i ambulance koster et startgebyr på mellem 51 og 64 euro samt en kilometerpris, mens en indlæggelse koster 18 euro om dagen. Dog er ambulancer ved ulykker gratis bortset fra skiulykker.

I England er lægehjælp gratis, mens tandlæger koster 80 procent af behandlingens samlede pris. Ligeledes er kørsel i ambulance og indlæggelse på et offentligt sygehus gratis.

Operationer i Europa er de fleste steder helt eller delvist for egen regning.

Brud på hoften: Pris 100.000 kroner

Her er nogle priseksempler fra Europæ­iskes fakturaer:

Et brud på hoften med undersøgelse, indlæggelse og operation koster mellem 50.000 og 100.000 kr. afhængig af behandlingssted og skadens omfang.

En simpel blindtarmsoperation koster inklusiv indlæggelse mellem 20.000 og 30.000 kr.

En akut opstået diskusprolaps kan være en af de dyre skader, som inklusive behandling og indlæggelse kan koste den rejsende mellem 40.000 og 50.000 kr.

Derfor anbefaler seniorjurist i Forbrugerrådet Mads Mølgaard Braüner da også, at alle tegner en rejseforsikring fremover – også fordi rejseforsikringer sikrer adgang til private hospitaler. På f.eks. skisportssteder er der typisk kun private hospitaler, så et uheld uden en rejseforsikring udløser en lang tur til det nærmeste offentlige hospital.

»Vi anbefaler, at man tegner en rejseforsikring uanset hvad. Men vi er ikke glade for det, der sker,« siger han med henvisning til, at det gule sygesikringskorts basale dækning er faldet bort.

Læs mere: Fire råd, hvis dit barn bliver syg på ferien

Læs mere: Danskere har ikke styr på blåt EU-korts dækning