Her er ingen grund til klage

Helle, ja hvad hedder Helle mere? Den 42-årige kromutter på Øster Højst Kro i Vestsønderjylland er

ikke helt så kendt et varemærke i restaurationsbranchen som hendes berømte mor, Grethe, på Pejsegaarden i Brædstrup.

Men hun nærmer sig.


På 14 år har Helle Jacobsen udviklet en selskabs- og a la carte-forretning, der blomstrer

og lader handlekraft og god mad til rimelige priser træde i stedet for klagesang over tidernes ugunst i branchen. Selv om der

er længere mellem husene ude ved marsken, så forstår de at feste, de sønderjyder, og det drypper på

kroen.


- Jeg har en pæn ballast med hjemmefra og har haft en god læremester. Selv om jeg ikke kan leve af, at jeg

har en dygtig mor, har hun lært mig meget om for eksempel den åbne måde at være over for kunderne på.

Jeg har en god forretning, og der er ikke én ledig lørdag i den store sal resten af året, siger Helle Jacobsen.









Dagens

ret: 35 kroner

Her i Øster Højst koster dagens ret 35 kr., en festaften med velkomstdrink, tre retters menu, fri bar

af øl, vand og vin og natmad 373 kr. og et dobbeltværelse 440 kr. Men så er der også bad og toilet på gangen.


Helle

Jacobsen tør slet ikke fortælle, hvor mange spisende hun har til søndagsmiddag, af frygt for, at kolleger ikke

vil tro hende. Men det er flere hundrede. Og på hverdage er der ofte 120-150 spisende gæster.


I går var hun

sammen med 11 andre hoteller, restauranter og kroer i Vestsønderjylland til præsentation af "Det lokale måltid",

et initiativ taget af Vadehavets Turistråd, der ønsker at bringe de gamle sønderjyske retter til ny værdighed,

og at egnens råvarer træder frem på menukortet.


Øster Højst Kro serverede røget landskinke

og sønderjyske frikadeller med snysk (en stuvning med ærter, gulerødder, kartofler og bønner), solæg

(æg kogt længe, hvorefter blommen tages ud og lægges i eddike, olie og HP-sovs og spises til øl og snaps),

surrib og svesketort (butterdej, svesker og flødeskum).


- Vi har hele tiden haft de sønderjyske retter, landskinke,

frikadeller med snysk og surrib, på som dagens ret. Nu får vi dem også på a la carte-kortet. Jeg synes, initiativet

med "Det lokale måltid" er godt, siger Helle Jacobsen, der selv stod i køkkenet og forberedte maden til arrangementet

i går.



Otte ansatte og det løse

Hun har otte fastansatte kokke, tjenere og rengøringsfolk samt løst

ansat serveringspersonale, og kroen har seks dobbelt- og to enkeltværelser, som ud over turister også bruges af montører

og andre med skiftende arbejdssteder. Desuden er der tre selskabslokaler.


Hun kunne ikke leve udelukkende af de få hundrede

indbyggere i Øster Højst, en lokalby i Løgumkloster Kommune med købmand, elektriker, tømmerhandel,

sparekasse, autoværksted og et par vognmænd. Gæsterne kommer langvejs fra.


Helle Jacobsen ligger i et smørhul,

hvor ingen fedter sig om ved festen, og hvor et sølvbryllup ofte fejres med 100 gæster eller derover.


- Der er ingen,

der kan feste som sønderjyder. Det er nogle herlige fester, hvor der er gang i den, siger Helle Jacobsen.