Her er husene, der først bliver solgt i din kommune

Drømmer du om et nyt eller et gammelt hus? Rundt om i landet er der stor forskel på, hvilke huse der først bliver solgt

Foto: Linda Kastrup. I 2016 er de handlede villaer og rækkehuse, der har et nyere årstal end 2004 stående på fødselsattesten, i gennemsnit solgt to uger før de ældre huse.
Læs mere
Fold sammen

Der er mange forskellige muligheder, og valg der skal træffes, når jagten sættes ind på et nyt hus.

Skal det være mursten eller træ?
Skal det være i et plan eller flere?
Skal det være nyt eller gammelt?

Når det kommer til det sidste spørgsmål, har de ældre huse i mange år været dem, der samlet set er blevet solgt først. Men sådan er det ikke i år.

I 2016 er de handlede villaer og rækkehuse, der har et nyere årstal end 2004 stående på fødselsattesten, nemlig i gennemsnit solgt to uger før de ældre huse. Det skriver boligsiden Boliga.

- I forhold til økonomien spiller det en rolle, om man køber gammelt eller nyt, når man går i banken. På et nyere hus vil omkostningerne til varme og vedligeholdelse være lavere, end hvis man ser på et ældre, og det gør det lettere at låne penge, siger Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom hos Nordea.

Større forskel i provinsen

Mens byboerne i Danmarks fire største byer er hurtigere til at slå til på boligerne bygget i 2004 eller før, er det noget mere blandet, hvilke af landets provinsboere der hælder til nyt, og hvem der hellere vil pakke deres flyttekasser ud i et hus af ældre dato.

- I provinsen har man kunnet rive huse ned og opføre nye. Der er det lidt sværere at rive en hel ejerforening midt inde i byen ned - og det gør boligmassen i provinsen mere alsidig, siger Lise Nytoft Bergmann til Boliga.

- Man kan altså sagtens have en vej i provinsen, hvor der er et 60'er-parcelhuskvarter på den ene side og noget helt nybygget på den anden. Derfor vil der også være en større forskel på, hvad der bliver solgt først i provinsbyerne.

I Holstebro, Horsens, Esbjerg og Allerød ligger nybyggeriet således mellem én og fire måneder længere på markedet end det ældre byggeri i de samme kommuner.

Omvendt ser det ud i Syddjurs, Jammerbugt, Kolding, Ringsted og Vejle.

I disse fem kommuner bliver nybyggeriet nemlig solgt mellem én og tre måneder hurtigere end byernes ældre villaer og rækkehuse, oplyser Boliga.

Nyt kan være billigere

Er du i tvivl, om et nyt hus med moderne planløsninger, materialevalg og fornødenheder er mere dig end et ældre hus med de forrige århundreders sans for detaljerne?

Så er opfordringen fra Lise Nytoft Bergmann at se bredt på boligmarkedet:

- Vi opfordrer folk til ikke bare at se på pris og beliggenhed, når de ser på nyt hus. For selvom det er et ældre hus i god stand, når energimærkningen sjældent op over C eller D - og det har altså stor betydning for de driftsomkostninger, der er forbundet med huset.

Se hvor lang tid det tager, at sælge boligen i din kommune