Her er fem gode nytårstips til din privatøkonomi

Det kan være en god ide at supplere de traditionelle nytårsforsæt med et par nytårsforsæt for ens private økonomi. Det kan blandt andet være en god ide med en nytårsrengøring i alle ens udgifter.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Slankekure og et abonnement til fitness-centret. Det er nogle af de typiske nytårsforsæt, som mange danskere laver. Om de bliver holdt er straks en anden sag.

Men uanset hvad kan man gøre sig selv en tjeneste, hvis man laver en række nytårsfortsat for ens økonomi. Det fremhæver privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen.

»Mange mennesker opgiver på forhånd, når det handler om økonomi. Måske fordi det er kedeligt – eller bare svært at overskue. Det er synd og skam, for der kan være rigtig mange penge at spare, hvis du går til din økonomi med oprejst pande,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Hun påpeger, at vejen frem kan være at få lagt et budget og få gennemgået alle ens udgifter. Måske betaler man til en række ting, man slet ikke gør brug af.

»Det kan være meget godt med en nytårsregngøring med en oprydning i alle ens udgifter. Det kan være, at man betaler ind til et fitness-center, man slet ikke bruger eller har unødvendige forsikringer,« siger Louise Aggerstrøm Hansen, der også opfordrer til at man får styr på pensionen og lånene.

»Alle er opmærksomme på, hvad en liter mælk koster i Aldi, men mange glemmer de lidt større ting, som har meget større betydning for ens økonomi,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Privatøkonom, Danske Bank, Louise Aggerstrøm Hansen Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto.

Hun fremhæver nedenstående liste, der kan bruges som nytårsforsæt for privatøkonomien.

1. Forhold dig aktivt til boliglånet

De seneste år er renterne faldet kraftigt på boliglån, og selv om de lange renter er steget lidt på det seneste er der stadig folk, som vil kunne spare penge ved at omlægge til et billigere boliglån. Boligen er den absolut største udgiftspost i de fleste familier – og der kan være mange penge at spare, hvis du som boligejer forholder sig aktivt til dine lån.

2. Se pensionen efter i kortene

En anden meget stor post hos mange er opsparingen til pensionen. Det er rigtig mange penge, det drejer sig om for de fleste og det er vigtigt, hvordan pengene bliver forvaltet, indbetalt og udbetalt. Der kan virkelig være mange penge at spare gennem et langt arbejdsliv, hvis du vælger den rigtige type pensionsopsparing og sørger for, at den bliver investeret fornuftigt.

3. Få styr på forskudsopgørelsen

Det er specielt vigtigt, hvis man i årets løb har fået lønforhøjelse, arvet en sum penge – eller hvis renten på boliglånet har ændret sig. Når der sker den slags større ændringer i ens private økonomi, skal man også ændre forskudsopgørelsen. Ellers risikerer man at få et ordentligt skattesmæk.
Det kan også være en gevinst at dobbelttjekke årsopgørelsen fra Skat, når du modtager den i marts. Jo mere kompliceret privatøkonomi en er, des større er risikoen for, at der har sneget sig en fejl ind.

4. Hvad koster lånet?

Det er en rigtig god ide at vide, hvad forkortelsen ÅOP står for. ÅOP står for Årlige Omkostninger i Procent og gør det tal gør det muligt at sammenligne priserne på forskellige lån. Er ÅOP høj, er lånet dyrt – er ÅOP lav, er lånet billigt. Alle, der tilbyder lån, har pligt til at oplyse lånenes ÅOP.

5. Spar lidt ekstra op

Uforudsete udgifter som en stjålet cykel eller en knækket tand er aldrig rare. Derfor kan det være en god ide at spare lidt ekstra op. De uforudsete udgifter vil man i nogle tilfælde kunne forsikre sig imod, og i andre tilfælde vil en opsparing kunne redde en.