Her er efterårets bedste aktiemarkeder

Trods solide stigninger på aktiemarkederne det seneste år tror amerikanske BlackRock ikke på, at der er en boble på aktiemarkederne. Blandt andet danske aktier kan være en god investering i den kommende tid, mener BlackRock.

Interview med Richard Urwin, der har ansvaret for investeringer på enorme milliardbeløb hos verdens største investor, amerikanske BlackRock. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Glem alt om en boble på aktiemarkederne. I løbet af det næste år vil aktierne klare sig godt, og de markeder, der er bedst udsigter for, er en række af de europæiske lande blandt andet Danmark, Norge og Østrig.

Omvendt kan de svenske, amerikanske, engelske og tyske aktier være prissat meget højt, og på de markeder kan risikoen være lidt større i løbet af de kommende år.

Det er chefstrategen i verdens største kapitalforvalter, amerikanske BlackRock, Russ Koesterich, der har lavet en analyse af aktierne i 37 forskellige lande. Og selv om der har været ganske solide kursstigninger på en lang række af markederne gennem det seneste år, er konklusionen, at der ikke er nogen boble på aktiemarkederne.

Udgangspunktet for analysen er, om aktierne på de enkelte markeder har så høj en kurs, at de ikke længere har rod i, hvordan virksomhederne klarer sig rent økonomisk. Det spørgsmål har Russ Koesterich forsøgt at besvare ved at se på en række nøgletal for de enkelte aktier. Blandt andet fremtidig price/earnings, der fortæller, hvor meget man betaler for en krones overskud i virksomheden.

Derudover ser Russ Koesterich på, hvordan de økonomiske udsigter er for de enkelte lande. Det samlede resultat af hele analysen er, at der er positive udsigter for en lang række af aktiemarkederne.

Som en kommentar til analysen siger investeringsekspert og toprådgiver hos BlackRock Richard Urwin, at det kan være svært at give et præcist bud på, hvordan aktiemarkeder vil klare sig i løbet det kommende år, men for globale aktier kan det være omkring ti pct.

De samme ting driver markedet

»Vi deler ikke bekymringen om, at der kan være en boble på aktiemarkederne. Som vi ser det nu, er alle aktier værdisat fair. De er ikke billige, men hellere ikke dyre. Problemet for mange investorer er, at hvis de skal gå ud af aktierne, skal de købe noget andet. Og forskellen mellem afkastene på aktierne og obligationer er meget store i øjeblikket, Derfor er alternativerne ikke særligt gode,« siger Richard Urwin.

Han fremhæver, at primært tre faktorer har drevet markederne det seneste år. Det drejer sig om en høj værdiansættelse af virksomheder, mindre bekymring over risiko såsom et kollaps af euroen, og det faktum at mange centralbanker har pumpet meget likviditet ud i markederne.

»Ingen af faktorerne, der har drevet markedet, er så stærke som for ni måneder siden, men omvendt er der hellere ikke nogen af dem, som vil forsvinde. Samtidig er det værd at huske på, at for et år siden, så alle aktiemarkederne ud til at være billige,« siger Richard Urwin.

»Samlet set mener vi, at afkastet på aktierme vil blive lidt lavere i den kommende tid, men de vil stadig være høje nok til at gøre aktierne til en interessant investering,« siger Richard Urwin, der ser tre risikofaktorer for aktiemarkederne i den kommende tid. Det drejer sig om en svagere økonomisk vækst end forudset, en ny omgang af den europæiske gældskrise samt en stramning af pengepolitikken. Med muligheden for en eventuel lavere vækst som den mest sandsynlige og farligste joker.

Stor test i de næste måneder

Det seneste års gyldne tider på aktiemarkederne illustreres af tal som Danske Bank har lavet for Berlingske Business. I tallene kan man se, at danske aktier siden januar 2012 har givet et afkast på over 40 pct. Der er tale om afkast inklusive dividende. Nogenlunde samme solide udvikling i kurserne er set på de øvrige aktiemarkeder. Heriblandt det tyske og amerikanske.

Derimod har emerging markets klaret sig lidt dårligere i perioden. Både Danske Bank og Jyske Bank deler opfattelsen, at aktiemarkederne ikke er drevet af nogen boble. I lighed med BlackRock understreger begge banker dog, at der i løbet af de næste måneder kan komme nogle kursdyk. Jyske Bank fremhæver, at vi de seneste tre år i træk har set fald i aktierne hen over foråret. Det er sket, efter at aktierne lagde flot ud i starten af både 2010, 2011 og 2012.

»Hen over sommeren kan vi få en mere turbulent tid på aktiemarkederne. Der er stor sandsynlighed for, at der kommer en korrektion i nedadgående retning. Den store test bliver, om den nedgang rent faktisk kommer i samme stil som tidligere år,« siger aktiestrateg i Jyske Bank Lars Møller Pedersen.

»Her i sommer skal man nok ikke have en portefølje, hvor nogle timers uro på aktiemarkederne ødelægger turen til stranden. Modsat skal man heller ikke for alvor være bekymret over sine investeringer. Dertil er væksten i den globale økonomi for stærk,« siger Lars Møller Pedersen.

Med livrem og seler

Hos Danske Bank forventer chefanalytiker Morten Kongshaug, at aktierne frem til nytår vil stige med fem pct.

»Indtjeningen i virksomhederne er bedre, end da aktiemarkederne toppede i 2008, og price-earnings for de enkelte aktier er stadig relativt lave. De aktiemarkeder, der vil klare sig bedst resten af året, er dem, hvor der er et godt forhold mellem afkast og risiko. Det gælder både de europæiske markeder og det amerikanske. Samtidig vil vi have en moderat overvægt på emerging markets,« siger Morten Kongshaug.