Her er det populært selv at stå for boligsalget

Andelsboligerne i de større byer går som varmt brød på en iskold vinterdag, og nu viser en ny statistik fra Boliga, at mange selv har valgt at lange varen over disken.

Foto: Jeppe Michael Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I landets fire største bykommuner, København, Aarhus, Aalborg og Odense, er henholdsvis 25 procent, 11 procent, syv procent og 13 procent af andelsboligerne i 2014 således blevet udbudt via Boligas selvsalgsløsning* og i alle fire byer har procentandelen af selvsælgere været stigende henover året.

I januar 2014 stod andelsbolig-selvsælgerne for 15 procent af udbuddet i Københavns Kommune, men i løbet af året steg tallet og endte på 28 procent i december.

Samme udvikling fandt sted i Aarhus Kommune, hvor andels-selvsalget i januar 2014 udgjorde fire procent af det samlede udbud, mens det drejede sig om 18 procent i december.

I Aalborg Kommune og Odense Kommune steg tallene fra henholdsvis tre til 11 procent og 11 til 18 procent samme tidsperiode.

– Andelsboligerne i de store byer er lette at sælge i øjeblikket, og det er ret simpelt selv at stå for salget, hvis man er bistået af en administrator eller en advokat. Derfor vil andelsboligmarkedet, hvis det fortsætter i det nuværende tempo, nok være helt ude af ejendomsmæglernes hænder i de store byer inden for nogle år, siger Boliga-direktør Ricco Zuschlag.

Beskeden andel

På ejerlejlighedsmarkedet og villamarkedet er andelen af selvsælgere mere beskeden.

I Københavns Kommune blev 931 ud af de ca. 31.000 ejerlejligheder i 2014 udbudt via selvsalg.dk – det svarer til tre procent – mens tallene i Aarhus Kommune, Aalborg Kommune og Odense Kommune udgjorde henholdsvis 2,2 procent, 2,7 procent og 3,5 procent.

På husmarkedet blev 1,4 procent af boligerne i Københavns Kommune udbudt som selvsalg i 2014.

I Aarhus var det 1,1 procent, og i Aalborg Kommune og Odense Kommune endte tallet på 0,6 procent og 0,9 procent.

*Tallene er en sammenligning af udbudte boliger via Boliga Selvsalg med udbudte boliger via ejendomsmæglerne i hver måned fra og med januar 2014 til og med december 2014.