Her er det mest og mindst populært at bo

Det er blevet in at bo midt i den pulserende storby frem for i de velfriserede forstæder nord for København. Sådan var det ikke for 20 år siden. Se her, hvor det er mest attraktivt at købe bolig i dag sammenlignet med i 1994 - og hvor vi absolut ikke gider at bo.

For 20 år siden var der ikke en eneste af de københavnske bydele på top ti-listen over de byer og områder med de højeste kvadratmeterpriser på ejerlejligheder. I dag har de indtaget syv ud af ti pladser øverst på listen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Danskerne er vilde med storbylivet og står nærmest i kø for at få fingrene i de boliger, der bliver sat til salg. Men for bare 20 år siden var det nogle andre byer og områder, der stod øverst på ønskelisten, når der skulle købes bolig.

Det viser en opgørelse over kvadratmeterpriserne i 1994 sammenlignet med i 2014, som boligportalen Boliga har udarbejdet for Berlingske Business.

Blandt de absolutte højdespringere på listen er København V, der frem til midten af 1990’erne var synonymt med brugte kanyler, brune værtshuse, pornobutikker og prostituerede. Men så tog det fart. De unge og de smarte begyndte at flokkes om Vesterbro, der gik fra at være hjemsted for samfundets bund til et paradis for café latte-drikkende hipstere.

»Vesterbro har været igennem en omfattende byfornyelse og har fået en helt speciel kultur, der spiller en afgørende rolle for, at blevet et sindssygt attraktivt sted at bo,« siger direktør i Boliga Ricco Zuschlag.

Den store forvandling af Vesterbro afspejler sig tydeligt i prisniveauet for ejerlejligheder, der i dag er ca. syv gange højere end for 20 år siden. Dengang skulle man betale knap 4.500 kr. per kvadratmeter. Nu koster det godt 31.900 kr.

I takt med at salget af elefantøl er gået ned til fordel for gourmet øl og specialbrygget kaffe med soyamælk, har Vesterbro indtaget en femteplads på listen over de byer og bydele med de højeste kvadratmeterpriser. I 1994 blev det kun til en 72. plads.

Dengang var det især lejlighederne i de nordsjællandske byer, der kunne få danskerne til at finde de store pengesedler frem. På listen over de ti byer og bydele, der havde de højeste kvadratmeterpriser på ejerlejligheder, lå henholdsvis Skodsborg, Hørsholm, Silkeborg, Charlottenlund, Hellerup, Lyngby, Dragør, Greve, Højbjerg og Aarhus N.

Der var med andre ord ikke en eneste af de københavnske bydele på top ti over de højeste kvadratmeterpriser på ejerlejligheder. I dag har de indtaget syv ud af ti pladser på toppen af listen, hvor København K, Skodsborg, Frederiksberg C, Hellerup, København V, København Ø, Frederiksberg, Aarhus C, København N og København SV er de ti dyreste i nævnte rækkefølge.

»Overordnet skyldes det den trend, vi har set de senere år, hvor det er blevet rigtig populært at flytte fra land til by. Vi vil gerne tættere på arbejdspladserne og vil hellere bruge tiden på noget andet end at pendle,« siger Ricco Zuschlag.

Selvom der hele tiden kommer nye boliger til, og de store byer vokser sig større og større, kan udbuddet slet ikke følge med efterspørgslen. Derfor er kvadratmeterpriserne i og omkring København tordnet i vejret, forklarer han.

Faktisk er København SV det område, der er gået mest frem på listen fra en 78. plads i 1994 til en tiende plads i 2014. Salgskvadratmeterprisen er steget fra 4.200 kr. til 27.700 kr.

»Sydhavnen er et af de områder, hvor der er kommet rigtig mange nye byggerier, hvilket også hjælper med at trække kvadratmeterpriserne op. Nørrebro er et andet område, der har rykket sig meget kvadratmeterprismæssigt de senere år. Og vi ser nu, at København NV er begyndt at blive det nye Nørrebro,« siger Boliga-direktøren.

Med en gennemsnitlig kvadratmeterpris på knap 20.700 kr. er det nemlig stadig til at komme i nærheden af en ejerlejlighed i Københavns Nordvestkvarter, der er sprunget 38 pladser op på listen til en 23. plads.

De største spring ned af listen tegner byerne Holstebro, Vordingborg, Silkeborg, Nærum og Ringsted sig for. De er rykket mellem 39-25 pladser ned. Eksempelvis er Silkeborg i dag helt nede på en 38. plads, mens byen i 1994 lå nummer tre.

Ser man på listens bundplaceringer, har der til gengæld ikke været de store ændringer. For 20 år siden lå Randers NV nummer 86 på listen med den laveste kvadratmeterpris på godt 3.300 kr., mens Korsør lå nummer 84 med en kvadratmeterpris på 3.400 kr.

I dag har de bytte plads, så Korsør ligger i bunden som byen med de absolut billigste ejerlejligheder. Bare 4.500 kr. koster det i gennemsnit per kvadratmeter, mens Randers NV har sneget sig op på næsten 7.400 kr. Grenaa, der ligger nummer 85 på listen, kan ligeledes bryste sig med nogle af landets laveste priser.

Køber man en lejlighed på 100 kvadratmeter i den østjyske havneby, koster det omkring 600.000 kr., mens man i København K skal betale en gennemsnitlig pris på godt 3,6 mio. kr. (2014-priser) – altså over 30.000 kr. mere per kvadratmeter.

Blandt de boligejere, der er til hus og have, er der stadig stor efterspørgsel på de nordsjællandske byer. Men også her har drømmen om at bo i storbyen sat sit præg på listen med Frederiksberg som nummer et, København Ø som nummer tre og København NV på en niende plads. Her er kvadratmeterpriserne henholdsvis på 43.200 kr., 41.200 kr. og 32.800 kr.

I 1994 lå Frederiksberg nummer fem med en kvadratmeterpris på huse på knap 8.600 kr., mens det kostede 6.800 kr. på Østerbro, der lå nummer 29. I Nordvest var prisen 6.600 kr., hvilket gav en 39. plads for 20 år siden.

»De tårnhøje priser på Frederiksberg og Østerbro afspejler i høj grad, at der ikke er særlig mange huse. Hvis man både vil have græs mellem tæerne og bo midt i byen, skal man altså enten være meget rig eller finde en meget lille bolig,« siger Ricco Zuschlag.

De ti byer og bydele med de højeste kvadratmeterpriser på villaer er i nævnte rækkefølge Frederiksberg, Klampenborg, København Ø, Charlottenlund, Hellerup, Dyssegård, Aarhus C, Gentofte, København NV og Vedbæk.

I 1994 var det Klampenborg, Charlottenlund, Rungsted Kyst, Gentofte, Frederiksberg, Virum, Vedbæk, Hellerup, Nærum og Holte.

»Under boligboblen i 2006-2007 så vi en tendens til, at folk flyttede fra byerne og tilbage til deres barndomsområder. Og det kan godt være, at priserne bliver så høje i de store byer, at flere vil begynde at gøre det igen. Men som det ser ud nu, er der ingen tegn på, at den store tilstrømning fra land til by vil vende,« siger Ricco Zuschlag.

Selvom man kan få et hus for en slik, er der bare nogle byer, hvor danskerne ikke gider at bo. En del af dem, der lå nederst på listen i 1994, ligger der endnu.

Dengang var de ti byer med den laveste kvadratmeter Horslunde, Thyholm, Søllested, Ørsted, Thyborøn, Havndal, Samsø, Bredebro, Gjerlev J. og Borre - med Horslunde som den absolutte bundskraber med en kvadratmeterpris på knap 2.200 kr. Siden er prisen steget til knap 2.600 kr.

Siden er Horslunde rykket en plads op på listen, mens Gedser med en kvadratmeterpris på knap 2.500 kr. har indtaget pladsen som byen med de billigste huse. Faktisk er det billigere at købe en villa i Gedser i dag, end det var for 20 år siden, da en gennemsnitlig kvadratmeter kostede godt 3.300 kr.

Gedser og Horslunde er i dag skarpt efterfulgt af Rødby, Søllested, Bredebro, Gram, Nakskov, Stubbekøbing, Spøttrup og Borre. Der er altså en del gengangere, mens Gedser, Rødby og Stubbekøbing har taget nogle gevaldige spring nedad popularitetslisten. I 1994 lå Gedser eksempelvis nummer 325 på listen mod nummer 399 i dag.