Her er det billigst og dyrest at købe sommerhus

Se her, hvor meget du i gennemsnit skal betale for et sommerhus på 75 kvadratmeter i de ti dyreste og de ti billigste områder. Der kan være op mod 1,8 mio. kr. at spare ved at udvide køreafstanden med 40 km.

Der er i gennemsnit 1,8 mio. kr. i forskel på at købe et sommerhus på 75 kvm i landets dyreste og billigste sommerhusområde. På billedet ses et sommerhus beliggende ved Randers Fjord. Fold sammen
Læs mere
Foto: Annelene Petersen

Der er igen ved at komme gang i handlerne i nogle af landets mest attraktive sommerhusområder. Men store dele af sommerhusmarkedet mærker stadig dønningerne efter finanskrisen, der kom rullende ind over landet i 2008 og tvang priserne i bund.

Derfor er der gode muligheder for at finde et sommerhus til spotpris, hvis du sætter jagten ind i de billigste områder. Nybolig har udarbejdet en liste for Berlingske Business over landets dyreste og billigste sommerhusområder.

Den viser, at du i øjeblikket skal betale godt 2,2 mio. kr. for et gennemsnitligt sommerhus på 75 kvm i det populære Tisvildeleje i Gribskov Kommune, der dermed sikrer sig en plads som det dyreste sommerhusområde på listen.

Priserne steget med 29 pct.

Samtidig er Tisvildeleje det område, hvor priserne er steget mest, hvis man ser på listen over top og bund. Hele 29 pct. er de steget i 2014.
Ifølge Kim Pauli, pressechef i Nybolig, er det stadig det grå guld med pæne friværdier i boligen, der er mest aktive på sommerhusmarkedet. Men også befolkningstilstrømningen mod de større byer kan mærkes.

»Folk vil gerne bo i byerne, men de vil samtidig også gerne have en grøn plet, hvor de kan gå med bare tæer. Så vi kan mærke, at flere med lejlighed i København køber sommerhus i f.eks. Odsherred og Nordsjælland,« siger han.

Hvis man gerne vil have et sommerhus i køreafstand fra byen, kan der dog være mange penge at spare ved at gå uden om de dyreste områder. De billigste fritidshuse finder man nemlig i Eskebjerg ved Kalundborg, hvor et hus på 75 kvm koster knap 415.000 kr. Man kan altså spare omkring 1,8 mio. kr. ved at køre knap 100 km mod vest i stedet for de omkring 60 km til Tisvildeleje.

En langsigtet investering

»Der er ingen tvivl om, at man kan gøre en god handel ved at bevæge sig væk fra de mest populære områder. Prisen afspejler, hvor huset ligger, og vælger man et af de billigere områder, vil den sandsynligvis både være lavere, når man køber og sælger igen. Der er derfor god fornuft i at se et sommerhuskøb som en langsigtet investering,« siger pressechefen.

I Eskebjerg er prisniveauet uændret i forhold til 2013, mens det er faldet med 11 og 13 pct. på henholdsvis Sejerø og i Nibe, der begge er blandt de ti billigste sommerhusområder. Det gør Ørsted tæt ved Randers også. Men her er priserne steget 21 pct., så det nu koster omkring 675.000 kr. for et gennemsnitligt sommerhus på 75 kvm.

Blandt de ti dyreste områder byder også Henne, Liseleje og Gilleleje på pæne prisstigninger på henholdsvis 28, 18 og 14 pct. I Skagen, som er nummer to på listen, er priserne til gengæld faldet med 6 pct.

»Der er meget til salg, så det er muligt at gøre en god investering ved at undersøge markedet. Hvad man skal gå efter, er meget individuelt. Men jeg vil anbefale, at man finder et hus af god kvalitet med en god beliggenhed. For vores undersøgelser viser, at nærhed til vand er noget af det allervigtigste, når folk køber sommerhus,« siger Kim Pauli.

Top og bund - hvad koster et sommerhus?

Klik på områderne for at se de 10 dyreste og de 10 billigste steder at købe et gennemsnits-sommerhus på 75 kvm og se prisudviklingen.
Kilde: Boligerejer.dk/Nybolig. *) For få handler i 2013 til at prisudvikling kan beregnes