Her er den hidtil største sænkning af grundskylden

Et flertal uden om den socialdemokratiske borgmester har besluttet af sænke grundskylden i en af de sydsjællandske kommuner.

Foto: ERIK REFNER.
Læs mere
Fold sammen

Boligejerne i Faxe kan glæde sig over, at deres grundskyld falder til næste år. Et flertal uden om den socialdemokratiske borgmester har vedtaget at sænke grundskyldspromillen fra 26,13 til 25,0 promille, hvilket er den hidtil største sænkning af grundskyldspromillen blandt de få kommuner, der overhovedet sænker den.

Hidtil har kun Frederiksberg og Helsingør også sænket grundskyldspromillen som en del af budgetterne for næste år.

Men boligejerne i kommunerne kommer alligevel til at betale mere i konkret grundskyld, fordi de stiger gradvist, indtil de har indhentet den værdi, de beregnes af.

I Faxe bliver stigningen på kun 165 kroner. Men den kunne have været 374 kroner højere i 2016 for ejeren af et gennemsnitligt enfamiliehus i kommunen, hvis grundskyldspromillen ikke var faldet, viser beregninger fra privatøkonom i Danske Bank Las Olsen.

»Stigningen er nu kun to procent, og det er på niveau med, hvad lønningerne vil stige i 2016 efter vores forventning,« påpeger han.

Las Olsen oplyser også, at grundværdierne i Faxe Kommune er vurderet til noget under landsgennemsnittet, og det er derfor en af de kommuner, hvor grundskylden har knap så stor betydning for privatøkonomien i gennemsnit.

»Men for den enkelte kan der selvfølgelig sagtens være tale om store ændringer alligevel, især hvis man ejer en af kommunens dyrere ejendomme,« skriver han.

Der er desuden udsigt til en fortsat stigning i 2017, mens grundværdien for et gennemsnitshus ser ud til at nå op på beregningsgrundlaget i 2018.

»Men hvad der så sker derefter, er der ingen, der ved. SKAT skal efter planen lave en ny vurdering af grundværdierne efter nye principper, som skal danne grundlag for skatten fra 2019. Men hvad de nye principper bilver, er der ikke offentliggjort noget om, og lige i disse dage kan man vel også godt være lidt i tvivl om, om SKAT vil nå at blive klar med det nye IT-system i tide,« vurderer Las Olsen.