Her er de vigtigste kilder til fejl i årsopgørelsen

Danske Bank og Deloitte har lavet en liste emner, man skal være ekstra opmærksom på i årsopgørelsen.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På mandag går det løs med årsopgørelsen. Det mest omkring årsopgørelsen er digitaliseret og foregår automatisk, men man skal alligevel tjekke tallene årsopgørelsen. Ikke mindst for ens egen skyld, men man har rent faktisk også pligt til det, fremhæver eksperter.

Det handler specielt om at være opmærksom på forhold, som ikke automatisk er indberettet til Skat.

Privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen og partner i Deloittes skatteafdeling Doris Erlandsen har opstillet en række punkter, der er de mest oplagte kilder til fejl i årsopgørelsen.

»For mange vil fejlen især knytte sig til fradrag. Det kan enten fordi man får for meget i fradrag eller man for får lidt. Man har et incitament til at indberette, hvis man har fået for lidt, men har også pligt til at gøre det, hvis man har fået for meget,« siger Louise Aggerstrøm Hansen, der understreger, at hvis man generelt har haft store omvæltninger i sin økonomi i løbet af året, som eksempelvis boligkøb eller jobskifte, bør man lige gå årsopgørelsen en ekstra gang efter i sømmene.

Her er de væsentligeste kilder til fejl:

Kørselsfradraget
Hvis man har mere end 12 km til arbejde, kan man få kørselsfradrag uanset om du cykler, kører i bus, bil eller tog til arbejde. Det er ikke et krav, at man vælger den korteste rute til arbejde, hvis det på grund af tæt trafik er hurtigere at gøre en anden vej. Udover antal km er det især vigtigt at tjekke, at antal arbejdsdage er opgjort korrekt.

Håndværkerfradraget
Hvis man har fået udført energirenoveringer derhjemme for op til 12.000 kr. eller serviceydelser som rengøring for op til 6.000 kr., kan man trække det fra via håndværkerfradraget. Det skal man selv sørge for at registrere.

Gevinster og tab på aktier og værdipapirer
Bankerne skal som udgangspunkt indberette køb og salg af aktier og værdipapirer, men man skal kontrollere, at det er gjort korrekt. Det kan også få betydning for skattebetalinger i fremtiden, da tab i dag kan modregnes i fremtidige gevinster.

Underholds- og børnebidrag
Hvis man betaler eller modtager børne- og/eller underholdsbidrag skal man dobbelttjekke, at de er registreret korrekt. Betalinger via det offentlige vil blive registreret, men har man separate aftaler, så bør man selv registrere det.

Velgørenhed
Hvis man har indbetalt penge til velgørenhed som Kræftens Bekæmpelse, Børnefonden og andre organisationer kan man få fradrag på op til 15.200 kr. i 2016. Mange organisationer indberetter selv bidragene, men man skal tjekke, at det er de korrekte beløb.

Lejeindtægter fra bolig
Har man haft lejeindtægter fra ens bolig i løbet af 2016 skal man sørge for, at registrere dem.

Udenlandsk ejendom
Skat har ikke oplysninger om udenlandske bankkonti og udenlandske investeringer. Det skal man selv sørge for at registrere.

Rejsefradrag
Hvis man har været på en rejse af 24 timers varighed med overnatning, kan man få rejsefradrag. Man skal selv påføre rejsefradraget på årsopgørelsen. Man kan maksimalt få fradrag for 26.200 kr. i 2016.

Fri telefon
Hvis både du og din ægtefælle betaler skat af fri telefon/og eller internetforbindelse hele året, kan I begge få rabat på 25 pct. Derved bliver man i 2016 beskattet af 2.025 kr. i stedet for 2.700 kr. Man skal selv indberette beløbet på års opgørelsen.

Doris Erlandsen fremhæver, at der hvor der kan være flest penge at hente for den enkelte, er, hvis folk har akiter.

»Hvis folk har haft dem i mange år, så er aktierne ikke registreret med en anskaffelsessum i Skats systemer. Det vil sige, at ved et lalg bliver beskattet af det fulde provenu ved og ikke får fradrag for anskffelseslsummen. Her skal man selv ind og indbette anskaffelsessummen,« siger Doris Erlandsen.