Her er de nye afgifter i finansloven

Multimedieskatten erstattes af en skat på fri telefon, og der kommer en ny afgift på husstandsomdelte reklamer. Regeringens nye afgifter er forhandlet på plads.

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen og Enhedslisten har netop forhandlet finansieringen af den kommende finanslov på plads, og der er flere nye skatter på vej.

Først og fremmest afskaffes den udskældte multimedieskat og erstattes af en skat på fri telefon på 2500 kroner med en rabat for ægtefæller som i den nuværende multimedieskat.

Som noget nyt i forhold til de allerede kendte planer indføres der en afgift på hustandsomdelte reklamer, og der indføres en supplerende skattefri grøn check til voksne personer med en indkomst på indtil 212.000 kroner, oplyser Skatteministeriet.

Den grønne check kompenserer de lavtlønnede danskere for øgede grønne afgifter.

Ellers bliver der tale om, at bl.a. cigaretter stiger med gennemsnitligt tre kroner per pakke, ligesom priserne på usunde fødevarer, luftforurening m.m. stiger. Eksempelvis stiger en liter regnbueis med cirka 2,5 kroner, mens en flaske øl stiger med cirka 25 øre.

Der bliver indført en såkaldt arbejdsskadeafgift, og der vil komme øget beskatningen af en række personalegoder. Blandt andet afskaffes skattefriheden for private sundhedsforsikringer og skattebegunstigelsen af medarbejderaktier. Desuden nedsættes loftet for indbetalinger til ratepensioner fra 100.000 kroner til 55.000 kroner.

"Det har været vigtigt for os, at alle bidrager - det gælder lønmodtageren, bankdirektøren, den lille virksomhed og de store selskaber - og det har vi sikret med den samlede skatte- og afgiftspakke. Vi hæver nu en række skatter og afgifter, hvor hver eneste ændring har et formål. Der er tale om målrettede og kloge omlægninger, der sikrer, at danskerne får mere sundhed og miljø og mindre fryns og besvær," skriver skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) i en meddelelse.

Endelig vil regeringen og Enhedslisten også gennemføre en række regelopstramninger for at styrke multinationale selskabers skattebetaling, ligesom der gennemføres ændringer af reglerne for sort arbejde.