Her er de bedste skattetip inden nytår

Det er altid surt og træls at betale restskat. Derfor kan det være en god ide at bruge de sidste dage inden nytår til at toptune skatten. Her er en række punkter, som det er værd at se på.

Det er en god ide at se lidt ekstra på skatten her lige inden nytår. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er partner hos Ernst & Young Per Ørtoft Jensen, der har opstillet punkterne, og han fremhæver, at sidste bankdag i år er den 30. december. Den dato er deadline for et få et sidste tjek på privatøkonomien for 2015.

 

Ratepension og ophørende livrente
Der kan maksimalt indsættes 51.700 kr. på en ratepension eller ophørende livrente. Du skal være opmærksom på, at det er inklusive bidraget fra din arbejdsgiver. Arbejdsmarkedsbidraget bliver dog trukket fra i arbejdsgiverens indbetaling. Den 30. december er sidste frist for indbetaling.

Livsvarig livrente
På en privat ordning kan der maksimalt indbetales 47.600 kr. medmindre et større beløb er aftalt over ti år. Langt de fleste har arbejdsgiveradministrerede ordninger, der fratrækkes i bruttolønnen, og på den slags ordninger er der intet loft over indbetalingerne.

Aldersopsparing
På aldersopsparingen, der snart har eksisteret i et par år, kan der i 2015 maksimalt indsættes 28.600 kr. Der er ikke fradrag for indskuddet, men til gengæld er der heller ikke nogen skat på udbetalingen, som sker via en stor portion.

Afkastet på aldersopsparingen beskattes som de øvrige pensionsordninger med en PAL-skat på 15,3 pct.

Frivillig indbetaling af skat
Sidste frist for frivillig indbetaling af skat er den sidste bankdag i 2015. Der er ingen øvre beløbsgrænse for indbetalingen. Foretages skattebetalingen først i perioden 1. januar - 1. juli 2016, vil der tillægges en dag-til-dag-rente på 2,2 pct. p.a.

Salg af aktier
Man kan overveje at lave et salg af aktier, så man får et skattemæssigt tab til udligning af en realiseret kursgevinst i 2015. Aktierne kan efter en periode købes igen.

Velgørenhed
Man kan maksimalt fratrække 15.000 kr. til velgørenhed. Fradrag gives, ved at modtageren foretager indberetningen til Skat. Man skal oplyse sit CPR-nr. til den forening, som modtager beløbet. Det er ikke indbetalinger til alle foreninger, der er fradragsberettiget.

Gaver
Der kan mellem børn og forældre gives afgiftsfrie gaver på op til 60.700 kr. i 2015. Tilsvarende beløb kan gives til børnebørn og oldebørn. Til svigerbørn kan der gives en gave på op til 21.200 kr. De nævnte gavebeløb kan gives afgiftsfrit.

Håndværkerfradrag
Der kan fratrækkes op til 15.000 kr. pr. person for afholdte lønudgifter i 2015, som er det sidste indkomstår, hvor ordningen gælder. Arbejdet skal være udført i 2015 og betalt senest den 29. februar 2016. Udgifter til fritidsboliger er også omfattet af ordningen, hvis der er afholdt efter d. 22. april 2013.

Forskudsopgørelse for 2015
Skat har udsendt forskudsopgørelser for 2016, og de kan ses i ens skattemappe. Man kan lave rettelser via skattemappen. Det er særligt relevant, hvis man har fået nyt job med højere eller lavere løn, ny firmabil, har købt eller solgt fast ejendom eller har omlagt lån og dermed ændret rentefradrag. Også ændrede pensionsindbetalinger, ægteskab/skilsmisse, ændrede rejsefradrag og bidrag til velgørenhed kan give anledning til rettelser.

Per Ørtoft Jensen fremhæver, at på andre områder er det muligt at indberette oplysninger frem til 1. maj, men det kan være praktisk at få styr på ved udgangen af året.

»Der er for eksempel mange, der glemmer at få fradrag for erhvervsmæssige rejser med overnatning, som gælder uanset at arbejdsgiver har refunderet alle udgifter til kost m.v. Et fradrag på 117,75 kr. (2015-sats) om dagen lyder måske ikke af meget, men har man rejsedage, så kræver det blot et tjek af kalenderen,« siger Per Ørtoft Jensen, som tilføjer, at glemte fradrag kan selvangives med tilbagevirkende kraft helt tilbage til indkomståret 2012, som først bliver forældet den 1. maj 2016.