Her er danskernes foretrukne boliglån

Er du "gambler-typen" eller har du det bedst med "seler og livrem"? Nye tal fra Nationalbanken løfter sløret for, hvilke typer af lån flertallet af de danske boligejere går efter, når de skal finansiere boligen.

De fleste boligejere er enten til fast rente og afdrag eller flekslån med afdragsfrihed, viser nye tal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man deler de danske boligejere op efter risikovillighed, er der en tydelig tendens til, at de enten er til høj risiko med variabelt forrentede lån uden afdrag eller går efter en uforstyrret nattesøvn med fast rente og afdrag. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Nationalbank.

»Dem der vælger variabel rente har stor fokus på, at få billigst mulig finansiering. Det kan der være mange grunde til, men groft sagt er der ligesom to grupper. Dem der skal have det billigst muligt, og dem der ønsker mest mulig sikkerhed,« siger Mikkel Høegh, boligøkonom i BRF Kredit.

Blandt boligejere med variablet forrentede lån - også kaldet flekslån - har 63,5 procent valgt afdragsfrihed. Omvendt betaler 69,7 procent af dem med fastforrentede lån afdrag.

»Meget tyder således på, at enten er man til risiko på sit lån eller også er man til livrem og seler. I en tid, hvor renten er så lav, som den aktuelt er, hvilket især kommer låntager med variabel rente til gavn, bør flere af de boligejere med variabel rente overveje at betale afdrag,« mener Mikkel Høegh.

Selvom der stadig er en lille overvægt af »gambler-typerne« med hang til både variabel rente og afdragsfrihed (omkring en tredjedel af alle lån), har de sikre lån med fast rente og afdrag vundet terræn i de senere år. Ser man eksempelvis på, hvor stor en andel af alle boligejere, der afdrager på deres realkreditlån, er det i dag omrking halvdelen. Og det er første gang siden 2009, påpeger boligøkonomen.

»Udviklingen skal især findes i, at mange har haft udløb af afdragsfrihed efter ti år og så er begyndt at afdrage. Herudover har de generelt stigende bidrag og højere renter også hjulpet lån med afdrag på vej,« forklarer han.

De såkaldte bidragssatser, som er det gebyr, man betaler til realkreditinstituttet for at administrere boliglånet, er blevet sat mest op på de lån, der er forbundet med højest risiko for realkreditselskabet - hvilket især er de helt korte flekslån (variabel rente) og lån med afdragsfrihed.

»Mange gange er fanden blevet malet på døren i forhold til danskernes brug af afdragsfrihed, men dages tal fra Nationalbanken bekræfter, at de danske boligejeres økonomi er langt mere robust end deres kedelige ry,« lyder det fra Mikkel Høegh.

Han henviser til, at der aktuelt afdrages knap otte milliarder kroner per kvartal, hvilket er cirka 75 procent mere end i 2009.

»Afdrag er klart et af de bedste værn mod stigende renter, i det en rentestigning på en lille gæld naturligt nok slår mindre hårdt end en rentestigning på en stor gæld. På et annuitetslån med variable rente er ydelsesrisikoen cirka dobbelt så stor på et lån uden afdrag som på et lån med afdrag,« lyder det fra BRFs boligøkonom.

I Nykredit hæfter seniorøkonom Jeppe Borre sig især ved, at et stigende antal boligejere går efter rentesikkerhed, da andelen af fastforrentede lån fra november 2015 til november 2016 er steget med knap 40 milliarder kroner. Det svarer i gennemsnit til, at boligejerne har øget fastrentelån med 109 millioner kroner hver dag, skriver han i en kommentar.

»Samtidig har boligejerne reduceret mængden af variabelt forrentede lån med 11,5 milliarder kroner. Udviklingen giver en højere grad af rentesikkerhed hos boligejerne. Således er andelen af fastforrentede lån steget fra godt 38 procent til mere end 40 procent på et enkelt år. Ser vi yderligere et år tilbage, var andelen under 35 procent,« lyder det i kommentaren.

 

LÆS MERE