Her er byerne, hvor boligkøberne slipper billigst

Boliga.dk har fundet ud af, hvor du får mest bolig for pengene. Fold sammen
Læs mere

De fleste af landets storbyboere, der drømmer om mere plads, har nok leget med tanken om at konvertere by-bopælen med en idyllisk villa med masser af plads. Og ikke mindst en placering i et af de områder, hvor husene ikke udbydes til salg for astronomiske beløb.

Og er man frisk på at lade tanken gå fra fantasi til kendsgerning, er der nogle danske byer, der i den grad skiller sig ud som købernes paradis.

I Tønder, Lemvig, Ærø og i særdeleshed også i Lolland kommune har  huskøberne nemlig kunnet glæde sig over, at én huskvadratmeter i 2017 har kostet nogenlunde én måneds SU. Ligesom byerne også har det til fælles, at priserne har været i landets absolut laveste ende, mens salgstiden og det gennemsnitlige prisnedslag har været i den absolut højeste. Det skriver Boliga.

»Kommunerne med de laveste kvadratmeterpriser er næsten uden undtagelse placeret i yderområder, og det er generelt med til at holde priserne nede. Samtidig flytter især den arbejdende del af befolkningen mod byerne,« siger Mira Lie Nielsen, der er boligøkonom og chefanalytiker hos Nykredit.

»Tendensen er taget til i årene efter den økonomiske krise i takt med at jobskabelsen i høj grad sker i byerhverv, mens arbejdspladserne i industrien og landbruget, der traditionelt har ligget et stykke væk fra de større byer, blev reduceret markant i kriseårene og ikke er vendt tilbage. Det betyder, at forskellene mellem Danmarks dyreste og billiste boligområder nærmest er eksploderet de senere år,« siger Mira Lie Nielsen.

Godt og skidt på Lolland

Lolland markerer sig ved - som den eneste danske kommune sidste år - at være at finde blandt de fem nederste, både når det kommer til udbudskvadratmeterpriser, salgskvadratmeterpriser, salgstid, størrelsen på prisnedslaget og antallet af tinglyste tvangsauktioner.

Dermed er markedet væsentligt sjovere at beskue som køber end som sælger. Alligevel kan de lollandske husejere dog glæde sig over, at boligmarkedet gennemsnitligt klarede sig bedre sidste år end i 2016.

De gennemsnitlige kvadratmeterpriser, husene blev solgt for, var 620 kroner højere i 2017 end året før. Det svarer til, at et hus på 120 kvadratmeter sidste år blev solgt for 535.700 kroner, hvilket ifølge Boliga er knap 75.000 kroner mere end året før.

Også salgstiden er nedbragt med godt en måned, ligesom det procentvise afslag - fra den pris huset i første omgang ramte markedet med, til den pris køberne endte med at give - er faldet fra 25,7 procent i 2016 til 19,3 sidste år.

Bunden af bunden

Ser man alene på de kommuner, der tager den allernederste placering på boligmarkedet, er det i Tønder, husene udbydes absolut billigst. Det er på Ærø, husene er længst tid om at blive solgt. På Lolland sælges husene billigst, og langelænderne giver den største rabat.

Og landets højeste antal huse solgt på tvangsauktion blev tinglyst i Guldborgsund kommune.

Her kan du se, hvordan boligmarkedet i din by klarer sig

Salgspris

Salgstid

Prisnedslag