Her er boligpriserne steget mest

I Sydeuropa har de fleste boligejere haft endnu et hårdt år, mens der er grund til jubel i en række nordeuropæiske lande. Se hvor boligpriserne er steget og faldet mest det seneste år.

I 2010 stod det grelt til med boligmarkedet i den irske hovedstad Dublin. Her en protestinstallation med brikker fra Matador-spillet Fold sammen
Læs mere
Foto: © Cathal McNaughton / Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens danske boligejere  - set under ét - kan se tilbage på et godt år, har det seneste år været anderledes hårdt ved boligmarkederne i store dele af euroområdet. Ifølge de seneste tilgængelige tal er boligpriserne i euroområdet faldet med 0,4 procent på årsbasis - især trukket ned af en række sydeuropæiske lande.

Omvendt er der også flere markante solstrålehistorier at fortælle om de europæiske boligmarkeder det seneste år. Det viser tal for boligprisudviklingen fra OECD (den vestlige verdens økonomiske samarbejdsorganisation, red.), som Nordea Kredit har bearbejdet for business.dk.

Nordea Kredit har opgjort de senest tilgængelige tal for boligprisudviklingen i 32 OECD-lande i reale priser, dvs. priser renset for inflation. De nyeste data går frem til og med enten 2. eller 3. kvartal i år, og de seneste måneders udvikling på boligmarkeder er dermed ikke afspejlet i  opgørelsen.

Nummer ét på listen: Irland

Helt i toppen på listen over boligprisudviklingen i OECD's medlemslande finder man Irland. De nyeste data viser, at de reale boligpriser er steget med 9,2 procent på årsbasis. Hermed viser det irske boligmarked for alvor styrke igen efter kriseårene frem til 2013.

"De senere år har Irland dog vedtaget et væld af reformer. En del af reformerne har været upopulære i befolkningen, men i økonomisk henseende har de været en succes. I dag må Irland betragtes som en solstrålehistorie blandt de gældsplagede lande," siger chefanalytiker i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann.

Irland hørte blandt de lande, som havde størst problemer i tiden efter finanskrisen. Landet kæmpede en hård kamp med en høj gæld, kraftigt stigende arbejdsløshed og boligpriser i næsten frit fald i nogle områder. Fra 2007 til 2013 blev boligpriserne set under ét næsten halveret i reale priser.

Siden har Irland arbejdet sig ud af krisen, og efter det store prisdyk finder mange boligøkonomer det naturligt, at boligpriserne igen stiger.

Nummer to på listen: Estland

Umiddelbart i hælene på Irland optræder Estland på listens andenplads. De senest tilgængelige tal vidner om et boligmarked i storform med reale prisstigninger på 9,1 procent på årsbasis.

Estland har det seneste årti været præget af voldsomme udsving i landets boligpriser. Huspriserne blev fordoblet fra 2005 til 2007, men hele fremgangen blev ædt op fra 2007 til 2009, da boligboblen bristede.

De seneste år er priserne steget ganske pænt igen, og ifølge Lise Nytoft Bergmann kan det bl.a. skyldes, at priserne blev presset for langt ned, da sammenstyrtningen på boligmarkedet var værst.

"Men det er også et resultat af landets generelt flotte økonomiske resultater," siger hun.

Nummer tre på listen: Storbritannien

Listens nummer tre indtages af Storbritannien, hvor boligpriserne på årsbasis er steget med 8,1 procent ifølge de nyeste tal renset for inflation. Her er det især London og en del af de omkringliggende forstæder, der trækker op.

"Prisstigningerne er ikke ligeligt fordelt i landet, og det er derfor langt fra alle boligejere i Storbritannien, som har grund til at glæde sig. Der er fortsat steder i landet, hvor boligpriserne kravler rundt på bunden eller ganske tæt ved," siger Lise Nytoft Bergmann.

Storbritannien oplevede i lighed med mange andre europæiske lande en kraftig nedtur på boligmarkedet fra 2007 til 2011. Herefter har en tiltagende økonomisk vækst og et solidt privatforbrug trukket i den rigtige retning, og boligpriserne i London og flere andre storbyer er siden steget markant.

Listens bund: Slovenien, Grækenland og Italien

Mens boligejerne i Irland, Estland og Storbritannien har grund til brede smil, kæmper mange sydeuropæiske lande fortsat med prisfald. I bunden af listen ligger Slovenien, Grækenland og Italien, hvor boligpriserne alle steder er faldet med over tre procent på årsbasis. I Slovenien har prisfaldet været på 6,6 procent.

"Alle tre lande er kendetegnet ved at have været hårdt ramt af den økonomiske krise og ved stadig at sidde rimeligt godt fast i suppedasen med mange strukturelle problemer, høj arbejdsløshed og faldende boligpriser," siger Lise Nytoft Bergmann.

Hun peger på, at arbejdsløsheden har ramt de unge særligt hårdt, og da det er de unge, der udgør de fleste førstegangskøbere, så rammer det boligmarkedet hårdt. Samtidig får den økonomiske usikkerhed mange til at holde igen med store boliginvesteringer.

Pæne prisstigninger i Danmark

I Danmark kan boligejerne glæde sig over prisstigninger på årsbasis på 3,1 procent renset for inflation ifølge de senest tilgængelige tal. Hermed placerer Danmark sig pænt i OECD-sammenhæng, da priserne for OECD-landene som helhed er steget med 1,5 procent.

En af forklaringerne på de danske prisstigninger er den rekordlave rente herhjemme. Renten satte endnu en bundrekord i 2014, hvor danske boligejere bl.a. fik mulighed for at tage fastforrentede 30-årige realkreditlån med en rente på kun 2,5 procent.