Her er boligpriserne faldet mest

De fleste danske boligejere har kunnet se deres friværdier falde kvartal for kvartal i 2008.

Foto: Foto: Claus Bech. Til salg-skiltene står på det nærmeste oven i hinanden. Nogle steder i landet er priserne faldet 20 procent i 2008.
Læs mere
Fold sammen

Ishøj syd for København og Lyngby-Taarbæk Nord for. De to byer er de steder i Danmark, hvor boligpriserne faldt mest i 2008. Nyborg er også hårdt ramt.

Omvendt er boligkrisen er gået helt hen over hovedet på store dele af Fyn og det sydlige Jylland. Her er priserne mange steder steget jævnt. Også i Ringkøbing-Skjern, Haderslev og Holstebro er priserne steget betydeligt.

I Ishøj og Lyngby har nedturen for villaer været på knap 20 pct. begge steder. I de fleste andre kommuner omkring København er priserne også faldet med lidt mere end ti pct. Men de overgår ikke udviklingen i Ishøj, hvor et hus på 140 kvadratmeter, der for et år siden kostede tre mio. kr., nu kan købes til 2,4 mio. kr. Forklaringen er enkel, mener indehaver af DanBolig i Vallensbæk Strand, Jens Emkjær.

»Ishøj er et område med lave indkomster sammenlignet med nabokommunerne. Derfor har en hurtig tilpasning været nødvendig. Ellers havde folk ganske enkelt ikke råd til at købe et hus,« siger Jens Emkjær. Han vurderer, at priserne i Ishøj nu er kommet ned i et passende leje, hvorfor der også er lidt flere købere fremme.

»Vi kan især mærke en stigende interesse fra nydanskere. De holder hånden under boligmarkedet i Ishøj lige nu,« siger Jens Emkjær.

Fold sammen
Læs mere

Prisfaldene på ejerlejligheder i Storkøbenhavn er en smule højere end på villaer. Priserne er faldet mest i Nyborg og Favrskov, hvor salgsprisen er gået tæt ved 32 procent ned. Herefter tegner kommuner nær København sig for hovedparten af de 20 følgende pladser på listen over største prisfald.

Fold sammen
Læs mere

I Nyborg vurderer ejendomsmægler Jørn Laursen fra Home, at prisfaldene især skyldes de nye luksusprægede havnelejligheder. De har udgjort en meget stor del af salget i årene 2004-2007, hvilket gav høje gennemsnitspriser.

Men ved indgangen til 2008 var de fleste nye projekter udsolgt, og salget af nye boliger har derfor udgjort en langt mindre andel af det samlede salg. Priserne har derudover også været under markant pres.

»Udbuddet af lejligheder er rimelig stort i Nyborg, og der er ikke mange købere i markedet. Så det er lidt uligevægtigt,« siger han.

Omtrent samme forklaring på tallene fra Nyborg kommer fra lektor Jens Lunde fra Copenhagen Business School. Han advarer samtidig mod at tolke alt for voldsomt på kvadratmeterpriser.

»I små kommuner er der kun solgt få boliger, og derfor er usikkerheden stor. Man bør derfor kun sammenligne større kommuner, hvor der har været et større antal handler,« siger Jens Lunde.

Læs også: Så meget kan du købe bolig for