Her bydes boligerne op i pris

Indkørsel, have og luft til naboerne. Der er mange glæder ved at være husejer, og for de nyudsprungne af slagsen kan de - ud over et nyt hjem - glæde sig over, at de sjældent betaler mere end den pris, mægleren har fået trykt på salgsopstillingen.

Arkivfoto. Midt ude i vandet dukker Samsø op med Vesborg Fyr som pejlemærke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er blot i 2,8 procent af handlerne, at huskøberne har måtte byde over udbudsprisen i 2016 - mens fx lejlighedskøberne har måtte give ekstra i 7,4 procent af handlerne sidste år. Det viser tal fra Boliga.*

At det er lejlighederne, der oftest er gået over pris, hænger sammen med, at det er her, der har været mest kog i boliggryden, forklarer cheføkonom hos Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig:

- Det har generelt været fart på boligmarkedet, men det er på lejligheder, vi har set de største prisstigninger og korteste liggetider, og det stiller sælger i en gunstig situation. For hvis køberne flokkes, er det nemmere at få prisen over den udbudte, siger han.

For begge boligformer gælder det desuden, at der går budkrig i den sjældnere end i år 2015. Dengang blev der nemlig solgt tre procent villaer og rækkehuse over udbudsprisen, mens det var 8,3 procent af lejlighederne, der røg for mere.

Ferieø i top

Der er da også kommuner, hvor andelen af huse solgt til mere end den udbudte pris er væsentligt højere end landsgennemsnittet. For på en ø midt i Kattegat har mæglerne angiveligt været for konservative i deres prissætning.

Således er 7,8 procent af husene på det - givet måske ikke allerstørste boligmarked - solgt til overpris. Det er nemlig i Samsø Kommune, at fire ud af de 51 solgte villaer er tinglyst til en højere pris end udbudsprisen.

På et væsentligt større boligmarked finder man de efterfølgende topscorere i huse solgt til overpris.

Næsthøjest procentvis andel er ifølge Boliga i Gladsaxe Kommune, hvor køberne bød over prisen i 7,4 procent af handlerne. I København skete det for 6,3 procent af de huse, der fik en ny ejer sidste år.

Der er da også kommuner, hvor der ikke just går pris-fest i den for hussælgerne. Her er der nemlig solgt nul procent villaer og rækkehuse over udbudsprisen. Det drejer sig blandt andet om Læsø og Ærø Kommune.

Her kan du se, hvor mange huse der sælges for mere end udbudsprisen i din kommune.

* Boliga har opgjort, hvor stor en andel villaer/rækkehuse der blev solgt for mere end udbudsprisen. Der er kun medtaget kommuner med minimum 20 handler.