Hella Joof: »Det eneste, jeg lærte om penge, da jeg var barn, var, at det var noget, der manglede«

Hella Joof fortæller i denne uges afsnit af »Dine Penge« om den kamp, hun har haft med at få et godt forhold til sin egen økonomi.

Hella Joof, filminstruktør, fortæller i denne uges episode fra »Dine Penge« blandt andet om sit forhold til penge og om at have forsyningsangst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hella Joof har været bange for penge. Men nu er hun ven med sin egen økonomi. Sådan forklarer den danske skuespiller, instruktør og forfatter sit forhold til privatøkonomi i denne uges afsnit af Berlingske Business’ podcast »Dine Penge«.

»Det eneste, jeg lærte om penge, da jeg var barn, var, at det var noget, der manglede. Det var det, jeg tog med mig ind i mit voksenliv. Jeg havde en lang periode, hvor jeg fortrængte det, hvor jeg bare smed rudekuverterne ud, kom i Ribers og var helt umulig,« siger hun.

Find alle udsendelser fra Berlingske Business i din podcast-app og på Apple TV, på Spreaker.com eller via iTunes. Podcast fra Berlingske Business er sponsoreret af Nordea.

Bange for penge

Hun havde en kamp, som hun udtrykker det. På et tidspunkt havde hun fået oparbejdet en »kæmpe studiegæld og en kæmpe skattegæld«, og så kom der en voksen og sagde til hende, at nu skulle der styr på situationen.

»Jeg fik simpelthen noget hjælp. Jeg fandt ud af, at det var, fordi jeg var bange for alt, hvad der havde med penge at gøre, at jeg ikke havde styr på dem. Det her kan blive din fjende eller din gode ven, men du bliver nødt til at tage en beslutning. Så tog jeg en beslutning om, at det skulle være min rigtigt gode ven. Jeg skulle være ven med min egen økonomi. Det er jeg også nu,« forklarer hun.

Alt for meget bras

Hella Joof fortæller også, at hun ikke fortryder at have brugt penge på ting, som kan virke lidt ødsle, men som har givet hende stor glæde. Taxature, middage og rejser med gode venner. Der er dog andre ting, hun gerne ville have brugt færre penge på.

»Jeg har købt meget bras i mit liv. Da jeg var yngre, købte jeg tit ting, bare fordi jeg fik en fornemmelse af, at jeg havde styr på mit liv, hvis jeg bare kunne gå ud og købe noget. Det fik mig til at føle mig rig. Nu kan det næsten få mig til at føle mig lidt fattig, hvis jeg bare køber alt muligt bras. Jeg synes, der er så meget bras i verden. Det skal vi ikke støtte.«

Forfatteren og instruktøren fortæller i episoden også om at få penge ved at bruge penge, om forsyningsangst og om at være irriteret over, hvad det danske samfund bruger penge på.

Find alle udsendelser fra Berlingske Business i din podcast-app og på Apple TV, på Spreaker.com eller via iTunes. Podcast fra Berlingske Business er sponsoreret af Nordea.