»Hele andelstanken bygger jo på deleøkonomi – bare ikke når det er Airbnb«

Udlejning gennem deletjenester som Airbnb er blevet et stridspunkt blandt andelshaverne på mange generalforsamlinger i de seneste år. Det gælder også i andelsboligforeningen AB Gullfoss på Islands Brygge i København.

Camilla Bartholdy har været bestyrelsesformand i andelsboligforeningen AB Gullfoss på Islands Brygge i otte år. Hun gik af ved den seneste generalforsamling i november, hvor andelshaverne skulle stemme om en vedtægtsændring, som giver mulighed forkorttidsudlejning gennem eksempelvis Airbnb i op til 21 dage om året. Men det blev ikke stemt igennem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Bølgerne gik højt ved generalforsamlingen i november, da andelshavere i AB Gullfoss nåede til det punkt på dagsordenen, som handlede om Airbnb. Ved den foregående generalforsamling havde foreningens ejendomsadministrator smidt lidt af en bombe ved at fortælle, at korttidsudlejning ifølge foreningens vedtægter er forbudt.

Og som så mange andre steder i København er trafik med Airbnb-gæster ind og ud af opgangene til nogle af de 236 andelslejligheder i foreningen på Islands Brygge langt fra et særsyn. Det oplyser Camilla Bartholdy, som netop er gået af efter otte år som bestyrelsesformand i AB Gullfoss.

»Vi vidste i bestyrelsen, at der i hvert fald i nogle år havde været udlejning gennem Airbnb i foreningen, uden at det er noget, vi har oplevet som et problem eller modtaget klager over,« siger Camilla Bartholdy, som er innovationschef i forsikringsbranchen.

»Da vi blev gjort opmærksomme på, at det er et brud på vedtægterne, valgte vi derfor allerede sidste år, at det var noget, vi skulle arbejde videre med og tage op som et punkt ved generalforsamlingen i år,« uddyber hun.

Debatmøde skabte røre

Inden generalforsamlingen blev der afholdt et debatmøde om Airbnb i foreningen, hvor man kunne diskutere fordele og ulemper ved at tillade korttidsudlejning.

»Det med at få italesat nogle rammer for Airbnb skabte noget røre. For dem, som gerne vil åbne op for Airbnb, handlede det blandt andet om at få mere råderet over sin egen andel og hvem man gerne vil låne eller leje ud til,« siger Camilla Bartholdy.

Det kunne eksempelvis være muligheden for at leje ud, hvis man skal ud at rejse i en måned eller to, hvor boligen ellers vil stå tom. Eller at benytte Airbnb som ekstra indtægtskilde for at få økonomien til at hænge lidt bedre sammen.

Camilla Bartholdy, forhenværende formand i andelsboligforeningen AB Gullfoss

»Personligt tror jeg ikke på, at man kan bremse en udvikling. Det er lidt paradoksalt. Hele andelstanken bygger jo på deleøkonomi, bare ikke når det er Airbnb.«


»Blandt modstanderne handlede det meget om frygten for, at der kommer nogle fremmede ind i vores bygning, og hvad det betyder i forhold til slitage, larm og overholdelse af vores husorden,« fortæller hun.

På baggrund af debatmødet udarbejdede administratoren et forslag til at tillade korttidsudlejning i maksimalt 21 dage om året og mindst tre dage ad gangen i en prøveperiode. Det endte dog med, at et lille flertal stemte nej til vedtægtsændringen.

Dermed har foreningen besluttet at holde fast i de eksisterende vedtægter, hvor korttidsudlejning er forbudt. Man må dog gerne leje et værelse ud, mens man selv er der, men man skal underrette bestyrelsen om det, forklarer hun.

»Hvis man overtræder reglerne, er det en eksklusionssag. Så er der mulighed for at smide folk ud,« siger Camilla Bartholdy.

»Man kan ikke bremse udviklingen«

Selv var hun blandt fortalerne for at have en prøveperiode med det nye forslag.

»Personligt tror jeg ikke på, at man kan bremse en udvikling. Det er lidt paradoksalt. Hele andelstanken bygger jo på deleøkonomi, bare ikke når det er Airbnb,« siger hun og uddyber:

»Omvendt vil jeg heller ikke bryde mig om at bo i en opgang, hvor alle andre behandler det som et hotel, mens jeg behandler det som et hjem. Så det er fint med noget regulering.«

Om Airbnb-udlejningen fortsat foregår uden om bestyrelsen, har hun ingen fornemmelse af.

»Det er svært at håndhæve uden at skulle løfte dyner,« siger Camilla Bartholdy.