Hav arsenalet af rådgivere parat

Advokat eller ej? Vores medarbejder var lige på nippet til at fravælge advokatbistand i forbindelse med et projektkøb, men valgte trygheden til sidst. Og det er han i dag temmelig glad for.

Læs mere
Fold sammen

nyhedsredaktør

For nylig mødte jeg en bekendt, der står foran at flytte ind i et projektbyggeri, hvilket jeg selv gjorde for nylig. Min oplevelse har – mildt sagt – sat mærkbare spor i min erindring. Så ved dette lille uformelle jule-rendez vous overrislede jeg vedkommende med mine erfaringer.

I dag kommer min undskyldning: Jeg fik vistnok sået lidt for mange bekymringer hos vedkommende. Men flere måneders ophobet frustration har det med at skulle forløses, så de gode råd til andre projektkøbere lå klar på rygraden: Husk en byggesagkyndig, få jer en god advokat – og vær i det hele taget forberedt på sære overraskelser.

Indflytning i nybyggeri er nemlig ikke uden bøvl. Ikke i vores tilfælde i hvert fald. Vi har efter indflytning sovet i iskolde gemakker, haft læk i vores gulvvarmeanlæg, og senest måtte vi også sande, at der var et lille hul i taget. Det er dog intet imod en nabo, der på grund af en vandskade måtte genhuses i flere måneder.

Lad mig dog – inden jeg drysser løs af mine erfaringer – slå én ting fast: Vi er overordnet glade for vores nye rækkehus. Og nej, vi fortryder ikke. At flytte ind i noget helt nyt er en oplevelse, som enhver bør være forundt. Men tillad mig alligevel at dele gode råd:

Husk en god advokat. Faktisk var vi i et øjebliks tilfælde af manglende jordforbindelse ved selv at droppe advokaten. Vi tænkte nybyggeri; hvor meget er der overhovedet at komme efter? Og med jysk blod i årene vågner den indre krejler let. Men heldigvis ikke i denne ombæring. Vi endte med en advokat med erfaring i netop projektsalg.

Set i bakspejlet: Det er egentlig ikke, fordi vi har overbebyrdet ham og hans kontor, men vi har brugt ham, når det var nødvendigt. Senest da den forbedringsproces med løsning af de over 50 fejl og mangler i boligen nærmest var gået i stå. En simpel skrivelse fra advokaten til bygherre viste sig at være yderst effektfuld.

Husk den byggesagkyndige. Da vi overtog vores nye hus, gennemgik vi sammen med sælger og vores egen byggerådgiver huset. Vedkommende kunne med sin autoritet udpege mange af de småfejl, som det utrænede øje ikke ser. Vedkommende kunne også balancere og give bygherre ret, når vores køber-perfektionistiske øjne blev en smule for krakilske.

Husk en bankforbindelse med forstand på projektmarkedet. Vores bankforbindelse ligger i det jyske, hvor det københavnske boligmarked med sine mange projektsalg sommetider kan virke lidt fjernt og måske farligt. Så jo, det krævede en del samtaler om markedet, forventede prisstigninger og muligheder, før vi blev helt enige om, hvad tingene skal og bør koste.

Om en uge er det tre måneder siden, at vi flyttede ind i vores nybyggede rækkehus. Vi begynder at kalde det et hjem. De sidste detaljer mangler stadig på den vare, vi i sin tid købte af bygherren, men førnævnte advokatskrivelse har faktisk været katalysator for en fin dialog med bygherre. Så ja, frustration er efterhånden blevet til fortrøstning.