Hans Engell: "Nyt boligbeskatningssystem kan udløse valgkamp"

Hvis statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) følger vismændenes anbefaling om at ophæve skattestoppet og øge boligbeskatningen, kan det ende med et valg. Og det vil han næppe risikere, siger politisk kommentator Hans Engell.

Hans Engell mener ikke, at vismændenes udspil om ny boligbeskatning bliver realitet. Arkivfoto: Morten Melhede/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Melhede

De økonomiske vismænd anbefaler i en kronik i Berlingske, at man ophæver skattestoppet og øger beskatningen af ejerboliger. Men det får ingen gang på jord, vurderer politisk kommentator Hans Engell.

Han påpeger, at netop boligbeskatning bliver et sprængfarligt emne i det politiske efterår - og stiller statsministeren over for en nærmest umulig opgave.

»Regeringen har en bundet opgave, når det kommer til ejendomsvurderinger, hvor man er pisket til at komme med et udspil. Men jeg tror ikke, at mandaterne på Christiansborg er fordelt på en måde, så man er klar til den helt store ændring af ejerboligbeskatningsområdet, som vismændene lægger op til,« siger Hans Engell, der er tidligere leder af Det Konservative Folkeparti.

Han forklarer, at det i virkeligheden er cirklens kvadratur, Lars Løkke Rasmussen skal løse. Hvis han laver flertal den ene vej, mister han sit flertal den anden vej.

»I det billede har jeg svært ved at se, at man pludselig skulle spille et fuldstændig nyt boligbeskatningssystem på banen. Lars Løkke Rasmussen risikerer jo, at det vil udløse en valgkamp, hvor boligbeskatning i Danmark vil blive et hovedtema,« siger Hans Engell.

Derfor er hans vurdering, at regeringen vil spille ud med et mere afgrænset forslag koncentreret om ejendomsvurderingerne.

»Hvor vidtgående det bliver, er svært at sige. Hovedproblemet er, at Liberal Alliance og de konservative tydeligvis har besluttet, at de ikke vil gå ind i noget, der koster penge for de boligejere, som de henvender sig til,« siger han.

Med andre ord skal Frederiksberg og Gentofte slippe billigere, hvilket også skyldes, at der er kommunalvalg næste år. Så det er ikke lige tidspunktet at lægge sig ud med boligejerne og borgmestrene, forklarer han.

»Hvis regeringen skal have syet et nyt system sammen, bliver det med Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne. Og Mette Frederiksen (S) har sagt, at hun ikke vil lave aftaler på det her område, hvis ikke hun får afgørende indflydelse på hele den øvrige økonomiske politik – herunder også en skattereform,« siger Hans Engell.

Og i så fald bliver svært at se, hvordan LA skal kunne være med, da Mette Frederiksen har sagt nej til topskattelettelser, uddyber han.

»LA og de konservative vil ikke alene stå af på den sag, de vil også komme med et lodret mistillidsvotum, hvis regeringen laver en aftale om en omlægning med DF og S. Og jeg tror heller ikke, at de to partier - eller Venstre for den sags skyld – er særlig indstillede på at lægge sig ud med store dele af boligejerne.«

Hans Engell påpeger desuden, at man ikke bare isoleret kan gøre det, som vismændene anbefaler. Man er nødt til at tage et langt tilløb for at gennemføre sådan en ændring.

»Det er lidt nemmere at være økonomisk professor end at samle 90 mandater på Christiansborg. Vismændene kan godt sidde i deres elfenbenstårne rundt omkring, men der er vejen til Folketingssalen meget lang. Selvom der vil være politikere, som f.eks. De Radikale, der er enige med dem, vil de store partier ikke kunne slutte sig til det,« siger han.

Desuden påpeger han, at efterårets politiske dagsorden i forvejen er så overfyldt, at det vil være for stor en mundfuld at bringe hele boligbeskatningsområdet ind.

»Kort sagt, jeg tror ikke på det. Men det er ikke det samme, som at det er uden aktualitet. De fleste politikere er godt klar over, at den måde, vi har indrettet systemet på i dag, giver nogle meget synlige skævheder.«

Hvorfor er der så stor berøringsangst for at tage hul på boligbeskatningen?

»Der er ufattelig mange boligejere i Danmark, og de udgør en meget stor vælgergruppe, som er afgørende for, hvor regeringsmagten ligger. Politikerne ved af historisk erfaring, at hver gang der er blevet skabt uro på boligmarkedet, har det kastet voldsomme reaktioner af sig i vælgerhavet. Der er alt for meget på spil,« siger Hans Engell.