Han køber næsten kun udenlandske aktier

Claus Winkelmann er det stik modsatte af en gennemsnitlig dansk investor. Han holder sig stort set fra de hjemlige muligheder, når han køber aktier for sine frie midler, og han sørger for at have en pæn spredning i sin portefølje.

Efter 23 år på markedet har Claus Winkelmann en portefølje med bl.a. et e-handelsselskab fra Kina, et engelsk medicinalfirma og et svensk finansieringsselskab. Foto: Jonas Skovbjerg Fogh Fold sammen
Læs mere

Når 71-årige Claus Winkelmann ikke nyder havudsigten fra villaen i Brøndby Strand, går en del af tiden med at pleje aktieporteføljen og finde nye, interessante investeringseventyr rundt i verden.

Ud over sine pensionsopsparinger og et lille holdingselskab, som han investerer gennem, har han placeret omkring 500.000 kroner af sin frie formue i aktier. 110.000 kroner er placeret i en investeringsforening med global eksponering, mens resten er investeret i udenlandske enkeltaktier. For han har – i skarp kontrast til flertallet af de private investorer – ingen forkærlighed for danske aktier.

Claus Winkelmann forklarer, at han ser på sine samlede investeringer som et isbjerg, hvor aktieinvesteringerne for frie midler kun udgør toppen.

»Privat har jeg primært udenlandske aktier. Jeg tager hensyn til, at der er stor spredning i min pensionsopsparing, hvor der også er danske aktier. Derfor supplerer jeg med udenlandske for at få en god spredning ud over grænsen,« siger han.

Og for den garvede investor, som købte sine første aktier i 1993, er det vigtigt at gøre sit hjemmearbejde ordentligt.

»Generelt laver jeg en screening af nøgletal. Når jeg har gået dem igennem, vurderer jeg selskabets fremtidsudsigter med hensyn til vækst. Så ser jeg på, om det er et finansielt sundt foretagende. Jeg kigger altid først på prisen til sidst. Hvis den fortæller, at der er mulighed for et attraktivt afkast, så køber jeg,« siger Claus Winkelmann.

Han har bl.a. aktier i et engelsk medicinalfirma, et kinesisk e-handelsselskab, et svensk finansieringsselskab og en svensk tøjgigant. I alt tæller den private portefølje omkring ti forskellige selskaber, mens den samlede portefølje er på omkring 30 aktier.

»Det er faktisk for mange. Man bruger for meget tid på det. Ud over at læse bøger om investeringer bruger jeg cirka en time til halvanden om dagen på mine investeringer.«

Og tiden går ikke med at trykke køb og salg, hver gang der er de mindste udsving i kurserne.

»Jeg er primært langsigtet. Målet er at holde dem i tre til fem år, men ikke for enhver pris. Jeg har en regel om, at jeg ikke beholder aktier, som falder mere end 20 procent,« siger Claus Winkelmann.

»Det er forholdsvis nemt at komme tilbage igen, når man kun har et tab på 20 pct. Har man et tab på 50 procent, kræver det efterfølgende en stigning på 100 procent.«