Hård kamp på slagmarken

Tyrkiet har fået sin første links-bane, Lykia Golf, med stor sværhedsgrad.

Læs mere
Fold sammen
Endnu en førsteklasses golfbane er dukket op på den Tyrkiets golfkyst - i Denizyaka 50 km øst for Antalya Airport direkte ud til Middelhavet.

Dét gælder Lykia Golf, som åbnede officielt 1. december 2008 - en åbning, der markerede en nyhed i Tyrkiets historie som destination for golfspillende turister fra Vesteuropa.

Nyheden består i, at Lykia Golf er den første linksbane, som er anlagt i Tyrkiet - en fascinerende og anderledes sag, der uden tvivl vil give anledning til mange og store diskussioner. Nogle vil formentlig synes, at banen simpelthen er et nummer for svær for »almindelige« golfspillere, mens andre - især gode - spillere derimod vil betragte Lykia Golf som den ultimative udfordring.

Helt nøjagtigt afgrænses Lykia Golf mod vest af floden Köprücay, der udmunder i Middelhavet. Netop i flodudmundingen udkæmpedes 460 år før vores tidsregning slaget ved Eurymedon (det græske ord for Köprücay) mellem athenske styrker, anført af general Cimon, og persiske tropper - med nederlag til sidstnævnte til følge. Meget passende er det også en hård kamp, der i dag venter golfspillere på den historiske slagmark.

Det skyldes først og fremmest, at den amerikanske mesterarkitekt Perry Dye har skabt et utal af kunstige klitter og forræderiske potbunkers, som udgør forhindringer af sjælden, stor sværhedsgrad. Dertil kommer, at den fremherskende vind fra Middel- havet spiller en stor rolle på det åbne, 80 hektar store areal, hvor enhver skævert straffes hårdt - enten af bunkers, roughen eller klitterne.

Det skinner tydeligt igennem, at Perry Dye, sammen med sin endnu mere berømte far, Perry Dye, efterhånden har designet flere end 300 velrenommerede baner world wide - med to af USA’s bedste baner, Harbour Town og Kiawah Island Ocean Course i South Carolina, som de mest kendte.

Kun én vandhazard

Det er normalt mange vandhazarder, der gør en golfbane svær, men sådan forholder det sig ikke på Lykia Golf, som kun rummer en enkelt sø - mellem 7. og 8. hul.

På scoreskortet ligner de, i hvert fald længdemæssigt, to af banens lettere huller, men virkeligheden er en anden, når man står på teestederne med vand langs venstre side af begge huller, henholdsvis et par 4 på 339 meter og et par 3 på 151 meter. Af skræk for vandet havner begge teeslag i de fleste tilfælde for langt til højre - med udsigt til en bogey eller værre.

Ellers er det de fire huller nærmest Middelhavet - 13., 14., 15. og 16. - der, på grund af vinden fra havsiden, kræver de største færdigheder, både taktisk og teknisk, ligesom også 17. hul, par 3, i side-vind, og 18. hul, par 4, med med en gigantisk waste area i dogleg-knækket er svære at håndtere rigtigt.

Hurtige og ondulerede greens, 550 kvadratmeter i gennemsnit og tilsået med paspallumgræs, kræver god føling med putteren, både længde- og retningsmæssigt, så kun de færreste spillere besejrer Lykia Golf i første forsøg. Det vil være en god idé at vælge de teesteder, der fra banens side foreslås i forhold til den enkelte spillers handicap.

Begyndere, juniorer, højhandicappere og superseniorer over 65 år bør således spille fra Forward Tee (4370 meter), seniorer og kvinder med handicap fra 7 til 18 fra Ladies’ Tee (4957 meter), mænd mellem 17 og 42 i handicap og kvinder under handicap 6 fra Blue Tee (5487 meter), mænd med handicap mellem 7 og 16 fra Tournament Tee (5887 meter) og mænd under handicap 6 fra Black Tee (6481 meter).

Stort feriekompleksTil Lykia Links Golf Antalya hører også en 9 hullers par 3-bane, Academic Golf Course, med en ø-green på 7. hul. Golfanlægget er en integreret del af feriekomplekset Lykia World Antalya med ikke færre end 449 enheder, henholdsvis hotelværelser, suiter, lejligheder og villaer, der tilsammen har 1.200 sengepladser. Den mindst enhed er på 40 kvadrameter og den største på 225 kvadratmeter.

Bag Lykia World Antalya & Lykia Links Golf Antalya står investorgruppen LykiaGroup, der for ti år siden åbnede Lykia World Ôlüdeniz-Fethiye ved Dalaman vest for Antalya. Dette feriecenter har siden modtaget næsten 30 internationale priser.

Lykia Golf figurerer ikke i danske golfrejsebureauers kataloger for denne vintersæson, men vil uden tvivl gøre det i 2009-2010.