Håbløse hushandler udløser livslang gæld

Mange boligejere sælger nu så billigt, at de vil slæbe rundt på dyr gæld resten af livet.

Boligejere, der købte i nærheden af prisernes toppunkt, kan blive ramt hårdt økonomisk for resten af livet, hvis de er nødt til at sælge nu. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Bothager
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligboblens ofre er udpeget. Helt almindelige mennesker har solgt med enorme tab og tynges nu af dyre banklån i årtier fremover, viser opgørelse i Søndagsavisen. Mange flere risikerer samme skæbne.

En opgørelse over 1.400 boliger købt i 2006/2007 og solgt i år viser et skræmmende billede af, hvor galt det er gået. For eksempel blev en villa på 143 kvadratmeter i Sorø købt for 2,3 mio. kr i 2007 og solgt for 1,3 mio. kr. i år.

Syv ud af ti huse købt i 2007 blev i år solgt med tab, viser opgørelsen foretaget af Boliga.dk. Knap hver fjerde hus har mistet over en tredjedel af dets værdi. Oveni skal lægges salgsudgifter på op til otte procent af boligens værdi.

»En del af disse handler efterlader sælgerne med en stor udækket gæld, der forrentes af banken som et dyrt forbrugslån. Det har alvorlige konsekvenser,« siger Jens Lunde, der er boligøkonom ved Institut for Finansiering på CBS til Søndagsavisen.

Opgørelsen viser intet om boligejernes gæld, men boligøkonomen er ikke i tvivl.

» Når halvdelen af realkreditlånene fra 2007 er uden afdrag, vil en del af disse boligejere være stærkt forgældede i dag,« siger Jens Lunde.

Hvis der er stor gæld i boligen, bliver sælgerne ikke reddet af, at deres næste bolig også er blevet billigere siden 2007.

»Du kan bytte bolig, men ikke bytte gæld. Derfor er den lavere boligbyrde på grund af faldende priser og lave renter, ikke noget, en del af de her mennesker oplever,« siger Jens Lunde.

Den uafhængige boligøkonom vurderer, at de uheldige bolighandler sandsynligvis kun er første bølge.

»Det er ene og alene på grund af de lave renter, rentetilpasningslån og afdragsfrihed, at vi ikke har 15.000 tvangsauktioner om året,« siger Jens Lunde.

Godt 20 procent af danske boligejere er ifølge Jens Lundes data i dag teknisk insolvente og kan ikke indfri deres gæld ved et eventuelt salg.