Guide til sommerbolig i Skagen: Billigste havudsigt og dyreste håndværkertilbud

Prisen på sommerhuse i Skagen svinger med flere millioner alt efter lokalområde. Gl. Skagen præges af old money, Østerby af det nysselige borgerskab og museer, Vesterby er lidt mere hipt, mens Kappelborg er for dem, der vil give den gas. Nordstrand tilbyder byens billigste havudsigt.

Øverst tv. Havbakken 4B i Gammel Skagen, der er til salg for 6, 8 millioner kr. Øverst th. Strandklit 120 i Skagen til en salgspris på 2, 8 millioner kr. »Skagens billigste havudsigt, » siger ejendomsmægler Anders Nygaard. Herover udsigten fra terrassen på Krøyersvej 11 i Skagen, der kan købes for 7, 5 millioner kr. Tv. en stue i Højenvej 11 i Gammel Skagen. Ejendommen er sat til salg for 3, 9 millioner kr. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er store prisforskelle på sommerhuse i Skagens forskellige lokalområder. Bare halvanden kilometer i fugleflugtslinje kan betyde flere millioner kr. op eller ned. Og det handler ikke altid om havudsigt eller ej, det er ofte andre og mere subtile kriterier, der sætter priserne.

Vi starter med byens dyreste håndværkertilbud. Det ligger i Gl. Skagen. Det er her, Mærsk-formand Michael Pram Rasmussen, Post-formand Fritz Schur, tidligere trafikminister Flemming Hansen og tidligere Carlsberg-boss Flemming Lindeløv har sommerhus. Og det er her, Ruths Hotel med sin gårdhave, brasseri og gourmetrestaurant er byens omdrejningspunkt. Gl. Skagen præges af gamle penge og gamle familier, som har haft hus i byen i generationer.

Tæt på Skageraks kyst og et af Gl.Skagens kendemærker, TripTrap-familiens højt knejsende sommervilla, men uden havudsigt, ligger et af Gl. Skagens traditionelle gule længe­huse. Det er til salg for lige knap syv mio. kr. og ser yndigt ud udefra. Men indeni er det originalt, dvs. der har ikke været gjort noget i mange, mange år, og der skal bruges en pæn slat penge, før huset lever op til moderne familiers krav.

»Det er yderst sjældent, at den slags huse kommer til salg. Det har været i den samme families ejerskab i 125 år,« siger Anders Ny­gaard, indehaver af Nybolig i Skagen.

 

Det er dog muligt at slippe lidt billigere, hvis man drømmer om Gl.Skagen. På Højenvej, der er den trafikerede hovedvej i bydelen, er Kridthuset til salg for knap fire mio. kr. Det er endnu et af de traditionelle længehuse, men velholdt og nogenlunde til at flytte ind i, hvis man ikke stiller krav om luksus. Men huset ligger tæt på vejen.

Billig havudsigt finder man i Skagens nyeste sommerhusområde, Nordstrand nord for Gl. Skagen i retning mod Grenen. Det er her, Skagens kommende badehotel efter planen skal ligge, et smukt naturområde, men lidt afsides i forhold til både Gl.Skagen og »Ny­skagen« og med byens industriområde i baggrunden. Her har Nybolig et treetagers og få år gammelt topmoderne arkitekttegnet sort træhus til salg for bare 2,8 mio. kr.

»Her får man byens billigste havudsigt,« siger Anders Nygaard og peger ud over landskabet fra husets store altan på tredje etage. Lidt til venstre kan man se Gl.Skagen.

»Der er halvanden eller to kilometer derover, hvor priserne er flere gange højere,« siger han.

Østerby præges af det historiske Brøndums Hotel, Skagens Museum med alle skagens­malerne og kunsternes originale huse. Sommerhusgæsterne cykler efter morgenbrød ad de små krogede veje, og roser og hortensia i haverne står i fuld flor. Her kan man erhverve sig et yndigt gult hus på 100 kvm. for 5,5 mio. kr. Her er nogle af Skagens rigtig dyre huse udbudt til salg til et godt stykke over ti mio. kr. Men det var de også sidste år, skulle vi hilse at sige. I Østerby bader man på Sønderstrand, flot og hvid, men med nær udsigt til havnen og med en bilvej mellem husene og stranden.

Vesterby er ifølge Anders Nygaard en smule billigere, lidt mere hip, og her kan der stadig findes huse, som ikke er gennemrenoverede. Ellers minder kvarteret om Østerby, men har blot fortidsmindemuseet som turistattraktion. I Vesterby bader man på en lille strand i hjørnet syd for havnen eller cykler ud til den flotte sandstrand ved Damsted Klit lidt længere sydpå.

Hvis man ønsker sig et sommerhus med havudsigt I Vesterby kan man erhverve sig et længehus på Krøyersvej til 7,4 mio. kr.

Kappelborg hedder Skagens midtby med gågade, spillesteder og barer. Her er der sket en vis tivolisering, og området er først og fremmest for yngre mennesker, der gerne vil more sig.

Her er mange gamle bygninger indrettet til mindre ferielejligheder, som kan erhverves for mellem to og fire mio. kr. efter størrelse.

Kandestederne syd for Skagen er noget billigere. Det har i mange år været foretrukket af kunstnere og af folk over de 60, som søger fred og ro og naturoplevelser.

Sommerhuse i Skagen er generelt dyre. Ifølge Anders Nygaard har mange ejere råd til at ligge med dem og vente på en køber, der vil give den ønskede pris.

»Priserne er i dag på niveau med tiden før krisen. Vi har flere handler i år, og priserne er steget 1015 pct.,« siger han. »Køberne er typisk velhavere fra Århus og trekants­området i Jylland og så København. Men der er langt herover fra Nordsjælland.«

Ejerne har dog ofte urealistiske forestillinger om, hvad de kan få for deres huse. Et hus i Gl. Skagen blev således sat mere end ti mio. kr. ned i pris fra udbudsprisen på 25 mio. kr. Ifølge Anders Nygaard gik det dyreste hus i Skagen for 24 mio. kr. Det blev solgt på Rævehulevej i Gl. Skagens sydligste ende i 2007.

En ny kundegruppe kan være med til at presse priserne op. Nordmænd og svenskere, som kan dokumentere tilknytning til Danmark, kan få tilladelse til at købe sommerhus.

»Vi ser især nordmænd som købere. Fra Oslo tager de færgen til Hirtshals og kører så det sidste stykke. Det er faktisk hurtigere end fra København,« siger Anders Nygaard, som vurderer, at fem-ti pct. af kunderne er nordmænd.