Guide: Sådan lejer du boligen ud

Også lejemarkedet er påvirket af finanskrisen. Men krisens effekter er både positive og negative, og du kan være på den heldige side.

2900 Hellerup er suverænt det område, der giver de højeste indtægter ved udlejning af boligen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Søren Bidstrup

Indrømmet, det er lidt sent at sige nu. Men det bedste råd, hvis du har to boliger eller skal til udlandet i en periode og vil udleje dit hus herhjemme imens, er: Du skulle have købt et hus i Hellerup.

”Priserne er højest i Hellerup. Der ligger den internationale skole, og det er afgørende for mange af dem, som midlertidigt kommer hertil fra udlandet,” siger Peter Sander, der gennem 30 år har drevet Dansk Boligformidling.

Et hus i Hellerup indbringer rask væk 10.000 kr. mere i månedlig leje end et tilsvarende hus i for eksempel Rungsted. Så stor betydning har skole-parameteren. Og denne betydning er ikke blevet mindre af krisen.

Færre udlændinge i betroede stillinger kommer til Danmark. Ganske vist rejser også færre danskere ud, så udbuddet af lejeboliger i den sammenhæng er også reduceret. Samtidig er lejemarkedet for eksklusive boliger vokset. Mange danskere foretrækker at leje frem for at købe i et usikkert marked, og mange eksisterende boligejere vil hellere vente at se tiden an end sælge til de nuværende priser.

For stort udbud

Summen af de forskellige effekter er, at mens priserne, ifølge Peter Sander, stort set holder i Hellerup, kan der være mere pres på i andre dele af Storkøbenhavn. Her er man på herrens mark i konkurrence med alle de mange nye udlejere på markedet.

I den lave ende, når det handler om eksklusive boliger, gælder det, foruden private, de developere, der ikke har været i stand til at sælge nyopførte boliger i Ørestaden og langs havneområderne.

Men omvendt kan man også være heldig, at ens bolig passer ind i et andet hul i markedet end lige nærheden til den internationale skole i Hellerup. Det er ofte virksomheder, der står for at leje boliger til indstationerede medarbejdere, og de er som regel omhyggelige med at finde den helt rigtige bolig til medarbejderen, fortæller Peter Høyer fra Scandia Housing.

Internationale undersøgelser viser nemlig, at i 80 procent af de tilfælde, hvor sådan et ansættelsesforhold går galt, er boligen en medvirkende årsag.

Andre huller i markedet kan være, at boligen ligger i nærheden af en af de mindre internationale skoler i Hørsholm og på Frederiksberg. Det kan også være, at boligen passer perfekt til smag og behag for en konkret kunde. Er det en meget ny bolig, er der for eksempel gode chancer hos japanere, der generelt ikke lader sig charmere af stuklofter og patina.

De små skrammer skæmmer

Grundreglerne, når man skal leje en bolig ud, er i øvrigt de samme, som når man skal sælge: Boligen skal fremstå pæn og ordentlig, og helst i neutrale farver. Alt for mange kreative ideer fra indretningsarkitekter gør sig ikke godt.

Peter Høyer opfordrer udlejere til at være opmærksomme på detaljerne. En manglende liste eller en skramme i væggen kan man for længst selv have vænnet sig til. Men en potentiel lejer vil se det som det første.