Grøndalsvænge samler nye kræfter til kamp mod kommunen

Andelsforeningen Grøndalsvænge, der på grund af en 100 år gammel servitut står til at miste knap 400 mio. kr., skifter nu store dele af bestyrelsen og gør samtidig klar til at lægge sag an mod Københavns Kommune.

Beboere fra andelsforeningen Grøndalsvænge var mødt talstærkt op på Københavns Rådhus, da borgerrepræsentationen i Københavns Kommune i august 2014 skulle tage stilling til, om den 100 år gamle servitut skulle fastholdes over for foreningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Andelsforeningen Grøndalsvænge, der ligger i Københavns nordvestkvarter, går nu ind i en ny fase af den kamp, som foreningen kæmper mod Københavns Kommune.

På en ekstraordinær generalforsamling onsdag aften trækker størstedelen af bestyrelsen i Grøndalsvænge sig og giver plads til nye kræfter. På samme generalforsamling er det ligeledes på dagsordenen, at de 389 andelshavere skal stemme om at give den nye bestyrelse mandat til at lægge sag an mod Københavns Kommune.

De to parters kamp begyndte for alvor, da Københavns Kommune sidste år håndhævede en 100 år gammel servitut, som betyder, at andelene i Grøndalsvænge er knap 400 mio. kr. mindre værd end antaget af foreningen selv. Det betyder altså, at hver af de 389 andelshavere står til at miste en million kroner i gennemsnit.

Beboerne i Grøndalsvænge har længe ført forhandlinger med kommunen og ivrigt argumenteret for, at servitutten ikke længere gælder, men indtil videre har kommunen stået fast. Dermed er der udsigt til en retssag mellem de to parter, men som Berlingske tidligere har beskrevet er ingen af parterne endnu klar til at være den, der lægger sag an mod den anden part.

De mange timers kamp mod kommunen fører nu til, at omkring to tredjedele af bestyrelsen i Grøndalsvænge træder tilbage. Nogle, fordi de alligevel havde planer om at trække sig på foreningens ordinære generalforsamling til april, mens andre har brugt kræfterne op og vil lade nye komme til.

»Vi har anbefalet et spor med et forlig med kommunen, som beboerne har sagt nej til. Det har vi brugt tiden siden december til at forsøge at reparere på - altså om vi kunne få en aftale med kommunen, der holder pengeinstitutterne for døren, mens retssagen kører. Det har ikke kunnet lykkes, og så er der nogle nye kræfter, der må prøve at se, hvad de kan finde på,« siger Kim Erdmann, der er formand for økonomiudvalget i Grøndalsvænges bestyrelse.

Han er selv en af dem, der træder ud af bestyrelsen, hvilket sker sammen med formand Niels Tørring og fire øvrige medlemmer.

Andelshaverne skal samtidig stemme om, hvorvidt den nye bestyrelse skal have mandat til at lægge sag an mod Københavns Kommune for at få gjort servitutten ugyldig. Det betyder ifølge Kim Erdmann dog ikke, at Grøndalsvænge er på nippet til at lægge sag an mod kommunen.

»Det er en formalitetssag. Det er så stor en beslutning, at det kræver en generalforsamlingsgodkendelse, at bestyrelsen anlægger sag mod kommunen. Vi lægger op til, at bestyrelsen får mandat til at anlægge sag, og så må den nye bestyrelse gøre det på dét tidspunkt, som de synes er klogt at gøre det på. Eller lade være med at gøre det for den sags skyld og vente på at kommunen trækker pistolen,« siger han.