Græsk løsning kan give dyrere flekslån

Hvis de kommende dages forhandlinger ender med endnu en hjælpepakke til Grækenland, kan det få renterne på flekslån til at stige, vurderer investeringsøkonom.

Foto: ARIS MESSINIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En god græsk løsning er ikke nødvendigvis den bedste løsning for danske boligejere med flekslån, da det kan få investorer til at sælge ud af kronen og Nationalbanken til at hæve renten. Og det vil hive renterne på flekslån med op, påpeger investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet.

I begyndelsen af året fossede der danske kroner ud af landet, og tilsvarende blev Lars Rohdes valutakasse fyldt godt op med mere end 200 mia. kroner. De seneste tre måneder er det dog gået den anden vej, forklarer han.

»Nationalbanken har købt kroner og solgt udenlandsk valuta for mere end 100 mia. Der er givetvis en del investorer, som har placeret penge i danske kroner som en sikkerhedsforanstaltning mod et Grexit og den usikkerhed, det måtte medføre. Hvis en græsk løsning er på bordet og bliver vedtaget, vil det fjerne dette sikkerhedsalibi,« siger Per Hansen.

Hvis konsekvensen bliver, at investorerne slipper den danske krone, kan det medføre en betydelig kroneindstrømning de kommende uger. I så fald vil Nationalbanken sandsynligvis hæve den negative indskudsbevisrente i forbindelse med valuta-tallene i august, vurderer investeringsøkonomen.

»Det vil sende et signal om, at presset mod kronen er aftaget i en sådan grad, at en rentenormalisering kan være begyndt. Eller i det mindste en periode med mindre negative flekslånsrenter. De første renteændringer vil være små i størrelsesorden 0,10-0,15, men det vil kunne opfattes som en tendens,« siger han.

Dermed vil en ny hjælpepakke til grækerne altså komme til at koste lidt for danske hus- eller lejlighedsejere med de allerkorteste lån. Det vil dog næppe være noget, de kommer til at ligge søvnløse over om natten, konkluderer Per Hansen.