Grænsen for privat pensionsindbetaling fjernes

Regeringen vil med sin nye skattepakke fjerne overgrænse for indbetalinger på private pensionsordninger med fradrag. Men der kommer andre begrænsninger.

Skatteminister Kristian Jensen (V)vil fjerne grænsen for indbetalinger på private pensionsordninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Rune Evensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af de mest indviklede regler for pensionsindbetalinger står for fald. Skatteminister Kristian Jensens (V) skattepakke på 17 lovforslag er netop sendt i høring, og bortset fra de ændringer, der allerede har været fremme, fjerner et af forslagene også den grænse på 46.000 kr., der i øjeblikket gælder for indbetalinger på private pensionsopsparinger.

"Vi vil gøre det mere enkelt at forstå, og det vil give større frihed - også for danskere med mindre indkomster - til at styre pensionsindbetalinger. Rigtig mange danskere har stor interesse i at spare op, og nu bliver det sådan, at de i år med konfirmationer eller andre store udgifter kan sætte opsparingen ned, mens de i andre år kan skrue helt op for den. Men grænsen for de samlede indbetalinger på 100.000 kr. forhindrer spekulation," siger skatteminister Kristian Jensen (V).

Grænsen for pensionsindbetalinger på 100.000 kr., der skal modvirke spekulation, gælder således både de private og de arbejdsgiverbetalte pensioner, der indtil nu ikke har haft en overgrænse for indbetalingerne.

Grænsen vil ramme tusinder af danskere: I 2007 indbetalte 107.543 danskere ifølge brancheforeningen Forsikring & Pension mere end 100.000 kr. om året til pension.

Kort fortalt er der i øjeblikket nogle indviklede regler for skattefradraget, hvis du vil indbetale større beløb end de 46.000 kr. Så skal du indbetale mindst det samme beløb hvert år i mindst ti år for at få fuldt fradrag for indbetalingerne.

I modsat fald, hvor du ikke indbetaler nok, vil der ske en efterbeskatning. I realiteten betyder det, at de faktiske indbetalinger efterfølgende omregnes og fordeles over ti år, hvorefter din personlige indkomst for de pågældende år forhøjes med de beløb, der er trukket uberettiget fra – med et tillæg på seks procent.

Livsvarige løbende pensioner – såkaldte livrenter – er undtaget fra indbetalingsloftet.

”Det skyldes, at livrenter er målrettet forsørgelse, og du løber samtidig den risiko for, at du dør tidligere end forventet. Det modvirker spekulation,” siger Kristian Jensen.

Pensionsselskaberne udbyder også livrenter med begrænset løbetid og en garanteret udbetaling til de efterladte – og som dermed har samme egenskaber som en ratepension.

”Men ophørende livrenter med garanti ligner en ratepension og vil være underlagt de samme regler med den samme grænse på 100.000 kr.,” siger Kristian Jensen og understreger, at der bliver holdt skarpt øje med pensionsbranchens kreativitet i retning af at udvikle produkter, der kan sno sig uden om indbetalingsloftet.

”Så griber vi ind,” siger Kristian Jensen.

Direktør Peter Lindblad fra Aon Private Consulting, som er en af landets største pensionsmæglere, roser ophævelsen af grænsen på de 46.000 kr. Men han kalder det ”usympatisk,” at grænsen på 100.000 kr. også gælder for livrenter med begrænset løbetid og garanti.

”Det fjerner muligheden for at tilgodese familien med sin pensionsopsparing. Det er jo ofte sådan, at den, der tjener mest, sparer mest op og dermed sikrer familien, hvis han dør. Men hvis det kun kan ske som en livrente uden garanti, så forringer det jo typisk kvindens stilling i den situation, hvor det er manden, der har sparet mest op til pension,” siger han.