Gør testamente afgiften mindre?

Står arvingerne til at betale den høje boafgift, kan velgørenhed gøre arven større.

Et testamente med et velgørende formål som en af arvingerne kan nedsætte arveafgiften for slægtninge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

? Jeg er ugift og uden børn, og mine forældre og min søster er døde; derfor er mine to niecer mine nærmeste arvinger.

Bliver arveprocressen lettere, eller skal mine niecer betale mindre i arveafgift, hvis jeg skriver testamente til fordel for dem?

Med venlig hilsen V.

! Det vil være fornuftigt at oprette testamente, fordi du ved at betænke en velgørende forening, som ikke betaler boafgift (arveafgift) kan gøre arven til niecerne større (eller begunstige den velgørende forening yderligere, uden det koster niecerne nettoarv).

Hvis vi som eksempler antager, at der er en samlet bobeholdning til deling på 1 million kroner, så vil niecerne skulle betale en boafgift på 332.788,75 kroner. Deres nettoarv vil blive 667.211,25 kroner. Hvis du lader en velgørende forening arve 30 procent, mod at denne forening betaler niecernes boafgift, så vil den samlede afgift falde til 224.038,75 kroner.

Den velgørende forening vil netto modtage 75.961,25 kroner, og niecerne vil arve netto 700.000 kroner - en merarv på 22.788,75 kroner.

Hvis du nøjes med at give den velgørende forening 25 procent, vil foreningen netto modtage 7.836,25 kroner, og nettoarven til niecerne vil stige med 82.788,75 kroner til 750.000 kroner. Der bør være en vis rimelighed i fordelingen, men eksemplerne viser, at der er god grund til at indtænke en velgørende forening, hvor arvingerne skal betale den høje boafgift.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk