Gør kloden en grøn tjeneste – Mindsk din CO2-udledning ved energirenovering

Ved at energirenovere din bolig, kan du mindske din CO2-udledning. Især ved udskiftning af oliefyret, der er en af de store klimasyndere.

Den mest udbredte opvarmningsform i Danmark er fjernvarme. Her er energikonsulent Jeppe Blohm Nielsen fra Bang & Beenfeldt i gang med at undersøge en fjernvarmecentral. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ikke nok med at energirenovering er en mulig investering for at undgå bankernes negative renter – du kan på samme tid gøre en tjeneste for kloden.

For ved at isolere din bolig godt og overveje, om du har den mest optimale varmekilde kan du formindske CO2-udledningen fra din bolig betydeligt.

»Jo mindre varmeforbrug du har, jo mindre CO2-udledning har du,« forklarer Henrik Bisp, der er energikonsulent og ekspert hos Videncentret Bolius.

Hvis alle nye boligejere i 2020 energirenoverede deres hjem, kunne deres årlige CO2-udledning nedbringes med 30 procent. Det viser en ny analyse fra Finans Danmark.

Der er altså tale om over 30.000 ton CO2 om året, hvis de nye husejere gennemførte de anbefalede energirenoveringer. Det svarer til godt 10.000 flyrejser til New York tur/retur.

Og CO2-udledning fra bygninger er noget, der fylder i klimaregnskabet. Faktisk kommer hele 40 procent af vores samlede, globale CO2-udledning fra bygninger.

Varmekilde og isolering er vejen frem

De helt store klimasyndere er de gamle former for fyr.

»Har du olie- eller gasfyr, er der en direkte CO2-udledning ved afbrænding af olie eller gas ved din varmeproduktion. Det kan du på nuværende tidspunkt sænke, hvis du gå over til at skabe din varme gennem en varmepumpe, der er eldrevet,« siger Henrik Bisp.

Fremtidens varmekilde er fjernvarme ifølge Henrik Bisp. Men hvis det ikke kan lade sig gøre, er eldrevne varmepumper det bedste alternativ.

»Både fjernvarme og varmepumper vil på sigt blive CO2-neutrale i boligen, når al vores el bliver fra vedvarende energi,« siger han.

En anden mulighed er at kigge på, hvor meget varme der går til spilde og siver ud af din bolig.

Det kan man formindske ved at efterisolere boligens såkaldte klimaskærme. Husets klimaskærme er ydervægge, døre, vinduer, tag, loft og gulvet, forklarer Henrik Bisp.