Gør dig et røverkøb på et sommerhus

Der kan spares mange tusinde kroner på et sommerhus, hvis man leder uden for de mest populære kommuner og postnumre.

Arkivfoto: sommerhus i Skagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Brasen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er rekordmange sommerhuse til salg i Danmark i øjeblikket. Ifølge Boliga står 14.022 sommerhuse klar til at blive solgt, og det tal har ikke været større, siden boligsiden begyndte at føre statistik i starten af 2007.

Hvis du drømmer om et sommerhus, kan du spare mange tusinde kroner ved at kigge uden for de populære områder.

»Man behøver ikke køre langt væk fra København for at finde et billigt sommerhusområde,« siger Curt Liliegren, direktør i Boligøkonomisk Videncenter.

Man skal bare kigge mod Sydsjælland i stedet for mod Nordsjælland. Nogle af landets billigste sommerhuse ligger i Faxe og Vordingborg Kommune.

I Faxe Kommune var gennemsnitsprisen på et sommerhus 9106 kroner per kvadratmeter i sidste halvdel af 2015. I Vordingborg Kommune var prisen 9839 kroner per kvadratmeter.

Til sammenligning var prisen 23.730 kroner per kvadratmeter i landets dyreste sommerhuskommune, Helsingør. Det viser tal fra Boligstatistikken.

Efter Helsingør er Odder, Aarhus og Gribskov Kommune de dyreste sommerhuskommuner i Danmark.

De billigste sommerhuse ligger i Aalborg, Faxe, Lemvig, Lolland og Vesthimmerlands Kommune, hvor kvadratmeterprisen ligger mindst 4000 kroner under landsgennemsnittet.

Der kan også være penge at spare inden for de enkelte kommuner.

»Der er stor prisforskel på sommerhuse i forskellige postnumre,« siger Troels Theill Eriksen, cheføkonom i Dansk Ejendomsmæglerforening.

Det kan man se i Gribskov Kommune. Det seneste år har kvadratmeterprisen på et sommerhus i Tisvildeleje i gennemsnit været 33.254 kroner.

I samme kommune og lidt længere fra vandet ligger Græsted, hvor kvadratmeterprisen er halvt så dyr, nemlig 15.496 kroner. Det viser tal, som Boligsiden.dk har trukket.

I Ringkøbing-Skjern Kommune har et sommerhus i Ringkøbing det seneste år kostet 15.862 kroner i gennemsnit per kvadratmeter i modsætning til et hus i Hemmet, hvor prisen var 9662 kroner per kvadratmeter.

I Aarhus-området er det billigere at køre til Glesborg på det nordlige Djursland, hvor kvadratmeterprisen var 11.675 kroner, end at køre sydpå til Odder, hvor prisen var 23.351 kroner per kvadratmeter.

»Det er hovedsageligt beliggenheden, der giver prisforskellen. Man kan sagtens finde sommerhuse af samme kvalitet i de dyre og de billige postnumre,« siger Troels Theill Eriksen.

»Men hvis man køber sommerhus i de billige områder, skal det være for nytteværdien og ikke for at lave en god investering,« siger Curt Liliegren.