Godt nyt: Færre ryger på tvang

Akivfoto. Godt nyt: Færre ryger på tvang Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Da blusset blev tændt under boliggryden, betød det ikke kun stigende priser og faldende salgstider.

Også på et ellers mere ubeskrevet nichemarked har det haft en effekt. For efterhånden som priserne er steget, og det er blevet lettere at få huset solgt, er antallet af tvangsauktioner faldet.

Der har således ikke været begæret færre tvangsauktioner siden 2008. For kun 2.199 gange er der fra årets første dag til den 6. december blevet annonceret en tvangsauktion i år - mens det var hele 5.273 gange, da antallet toppede i 2010. Det viser en opgørelse fra Boligas tvangsauktionsside itvang.dk.

Og netop de gode takter på boligmarkedet er en væsentlig faktor i de færre tvangsauktioner. Det er nemlig de gode tiders afsmitning, der får antallet af tvangsauktioner til at falde:

»Når dansk økonomi er sund og vokser, er det med til at holde antallet af tvangsauktioner nede. Det sker gennem flere kanaler,« siger Mira Lie Nielsen, boligøkonom og chefanalytiker hos Nykredit og uddyber:

»Når flere har en lønindkomst, og renterne fortsat er lave, så øges indkomsten og dermed betalingsevnen. De bedre tider medfører optimisme og øget aktivitet mange steder i økonomien og også på boligmarkedet. Det øger antallet af handler og gør det nemmere at sælge huset, hvis man af den ene eller anden årsag er tvunget ud i at komme af med det. Ved at sælge i almindeligt frit salg undgår man en eventuel tvangsauktion, hvilket typisk er en fordel, da man på den måde undgår at have den større gæld med i bagagen, som en tvangsauktion ofte medfører,« siger hun.

Billigere at handle på tvang

Flere opgørelser fra Boliga viser, at der ofte er penge at spare, hvis man køber en ejendom på tvang. Med god grund forklarer daglig leder af itvang.dk, Trine Peters:

»Efterspørgslen på den enkelte ejendom er sjældent stor, da udvalget er meget begrænset. Det betyder bl.a., at de krav, man som køber kan stille til fx kvalitet og beliggenhed, er stærkt indskrænkede. Det er derfor ikke voldsomt mange potentielle købere, der ender med at stå i fogedretten og byde på ejendommen,« siger hun.

»Ydermere skal man være opmærksom på, at man køber som beset. Der er altså ingen tilstandsrapport, og man kan ikke tegne ejerskifteforsikring,« siger Trine Peters.

Hun understreger desuden, at det er væsentligt, at købere sætter sig ordenligt ind i den noget anderledes handelsform, inden de møder op i fogedretten og begynder at byde.

Her kan du se de begærede tvangsauktioner: http://www.boliga.dk/soeg2/gemtsoegning?guid=ba586e73-5c91-41b0-a60a-2c11d7a928e6