God forretning: Så meget betyder elevatorer for ejerlejlighedernes priser

En elevator hæver prisen så meget på en ældre ejendom, at det bliver en overskudsforretning af installere den.

Foto: Jeppe Michael Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du er træt af at slæbe indkøbsposer og børn op ad trappen til 4. sal, så leverer mæglerkæden Home nu det kontante argument for at få en installeret.

Mæglerne har studeret salgspriserne på mere end 4.000 lejligheder i København og  på Frederiksberg med og uden elevator. Konklusionen er, at en lejlighed i gennemsnit koster 2.600 kroner mere per kvadratmeter, hvis der er elevator i ejendommen.

Det svarer til 11 procent og udgør samlet cirka 220.000 kroner for en lejlighed på 85 kvadratmeter. Og det er noget mere, end det faktisk koster at etablere en elevator i en ældre ejendom - vel at mærke hvis det er muligt.

Dermed bliver det en god forretning for ejerforeningens medlemmer at etablere en elevator. Sådan et projekt koster nemlig ifølge firmaet Alevator.dk, der har specialiseret sig i at projektere og indbygge moderne elevatorer i eksisterende etageejendomme, ca. 1.5 millioner kroner alt inklusiv. Og så ser regnestykket sådan ud:

I en ejendom op til 5. sal bliver beboerne enige om at få elevator, og så vil der ifølge Bo Herløv, afdelingschef i Alevator.dk, typisk være ti boliger om at dele udgiften, da beboerne i stuen oftest slipper for at betale. Det betyder en pris på 150.000 kroner per lejlighed og udsigt til en værdistigning på 220.000 kroner på en gennemsnitlig lejlighed på 85 kvadratmeter. Altså en gevinst på 70.000 kroner samt ifølge Mads Ellegaard, relationschef i Home, en lejlighed, der bliver mere eftertragtet på markedet og dermed lettere at sælge.

»En elevator er en investering i fremtiden, da den efterhånden er et must for mange lejlighedskøbere – både ældre og yngre. En del småbørnsfamilier vælger ikke den slagne vej fra lejligheden i byen ud i et hus i forstaden. De vil blive i byen og har stigende krav til komfort - f. eks. at man kan få barnevognen med op i lejligheden,« siger Mads Ellegaard.