Glohed sommer hiver priserne på fritidshuse op

Trods en historisk varm sommer blev der solgt en lille smule færre sommerhuse fra januar til september i år sammenlignet med samme periode sidste år. Til gengæld har priserne taget et pænt hop op. Samtidig har flere fået blod på tanden og sat fritidsboligen til salg.

Landets sommerhusejere har haft god grund til at hive det store smil frem denne sommer, mens mange måske har siddet rundt på hoteller i Sydeuropa og sendt dem en misundelig tanke. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Sjældent har landets sommerhusejere fået så meget valuta for pengene som denne sommer. Men vejrgudernes gavmilde humør har tilsyneladende ikke haft den store effekt på antallet af solgte fritidsboliger i forhold til sidste år. De mange solskinstimer har dog givet sælgerne en klar banefordel til at forhandle bedre priser i hus, viser nye tal fra Boligsiden.dk.

Til og med september er der blevet solgt 7.109 sommerhuse i 2018. I samme periode sidste år skiftede i alt 7.218 sommerhusnøgler hænder. Det kan umiddelbart virke lidt overraskende i lyset af, at sommeren sidste år var noget mere våd og grå, påpeger boligøkonom Mira Lie Nielsen fra realkreditkoncernen Nykredit.

Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit

»Vi køber sommerhus, når der er økonomisk ro på bagsmækken, og en god sommer trækker formentlig også op, men er i sig selv ikke hovedmotoren bag«


»Den fantastiske sommer i år kom oven på et jubelår for sommerhusmarkedet i 2017, selvom det var en møgsommer. Der er dog kun tale om en lille nedgang på 1,5 procent, og ser vi bort fra 2017, skal vi ti år tilbage for at se så højt et antal handler,« siger hun.

I 2015 blev der til sammenligning solgt 5.488 sommerhuse. Stigningen i efterspørgslen hænger sammen med, at mange danskere har fin luft i budgettet til at købe et sommerhus. Dels fordi lønningerne generelt stiger, renterne er lave, og lånemulighederne ved køb af sommerhuse er blevet forbedret. Dels fordi priserne efter en årrække med meget træge prisstigninger stadig er i den lavere ende, forklarer hun.

»Vi køber sommerhus, når der er økonomisk ro på bagsmækken, og en god sommer trækker formentlig også op, men er i sig selv ikke hovedmotoren bag,« siger hun.

Solskin luner godt i kassen

Det ser dog ud til, at det gode vejr har lunet godt i kassen hos sælgerne. Salgspriserne ligger nemlig noget højere i år med en gennemsnitlige kvadratmeterpris på 15.508 kroner mod 14.753 kroner i 2017 og 14.167 kroner i 2015, når man sammenligner gennemsnitspriserne i perioden januar-september i de pågældende år.

For et sommerhus på 75 kvadratmeter svarer det til en salgspris på 1.163.100 kroner i 2018, mens man skulle betale 1.106.475 kroner for et tilsvarende hus i 2017 og 1.062.525 kroner for tre år siden.

Mira Lie Nielsen forventer, at tendensen med et nogenlunde stabilt antal handler og priser med pil en smule op kommer til at fortsætte i de kommende år. Årsagen til, at hun ikke venter de store prishop, er, at aktiviteten i 2018 er rykket mere vestpå, hvor der er mindre pres på priserne, og man stadig kan gøre en god handel, forklarer hun.

»Ligesom på ejerlejlighedsmarkedet i København bremser sommerhusområderne i Hovedstaden også op efter en tid med stigende fart. En stor del af de københavnere, som har lyst og mulighed for at købe sig et sommerhus i f.eks. Nordsjælland, har desuden gjort det nu. Og når friværdierne i København og omegn ikke længere drøner op, så kommer der ikke mange nye købere til,« siger boligøkonomen.

Køberskaren er vokset

Michael Dalsager, senior kommunikationskonsulent i ejendomsmæglerkæden Home, fortæller, at det især er i Østjylland og Nordsjælland, at priserne er skudt i vejret med henholdsvis 17,2 procent og syv procent det seneste år.

Sten Nielsen, indehaver af Home i Gilleleje

»Rejser kan være anstrengende med små børn, og man kan jo ikke tage af sted lige så ofte som at tage i eget sommerhus«


Også han peger på, at aktiviteten har flyttet sig. I tredje kvartal blev der eksempelvis solgt flest sommerhuse i Syd- og Vestsjælland opgjort i antal. Det kan ligeledes være et tegn på, at priserne i sommerhusområderne nord for København er nået et niveau, hvor køberne er begyndt at søge mod billigere alternativer.

Samtidig er køberskaren blevet langt bredere de seneste år. Det fremgår af en rundspørge, som Home har foretaget blandt sine mæglere i hele landet på vegne af Berlingske.

En af dem er ejendomsmægler Sten Nielsen, indehaver af Home i Gilleleje. Han understreger dog, at der i grove træk stadig er to primære købergrupper, som dominerer i det populære nordsjællandske sommerhusområde.

»Den ene er børnefamilier fra København, som bor i ejerboliger og vil supplere byliv med fritidshus, så børn og forældrene, kan få plads, luft, strand og stilhed. Kald det miniferier eller afbræk i hverdagen,« siger han.

Den anden gruppe er par, hvor børnene er fløjet fra reden, og der måske oven i købet er kommet børnebørn.

»Her er gruppen lidt bredere fordelt geografisk i deres helårsboligs beliggenhed, men de er typisk stadig fra Storkøbenhavn og de nordlige forstæder. Formålet er meget det samme som for den yngre gruppe, men også for at have et samlingssted for hele familien,« forklarer Sten Nielsen.

Livsstilen har bidt sig fast

Han forventer, at trenden med at kombinere storbyliv med et fristed i naturen vil vare ved mindst et årti endnu, men at priserne kommer til at svinge med konjunkturerne.

»I øjeblikket er priserne i opadgående retning, men mere forsigtigt nu i kraft af stagnerende priser i København, relativt stort udbud af sommerhuse og en lyst til – trods alt – fortsat at rejse ud i verden. Omvendt stimulerer andre ting lysten til sommerhuskøb,« siger Sten Nielsen og nævner de lave renter, højere fradrag ved udlejning og bedre belåningsmuligheder som de primære incitamenter.

Jeppe Borre, chefanalytiker i Totalkredit

»Interessen har mildest talt været stor. Ser vi på sommerhalvåret fra 1. april til 1. oktober, så står den højere belåning ud over de 60 procent for syv ud af ti lån«


Men også den fantastiske sommer i år, hvor mange nok har siddet på en dyr ferie i Sydeuropa og ærgret sig lidt over, at vejret var koldere der, kan spille ind. Desuden fremhæver han »vi-gør-som-vores-venner«-fænomenet, hvor lysten til at få sit eget sted spreder sig som ringe i vandet i omgangskredsen.

»Rejser kan være anstrengende med små børn, og man kan jo ikke tage af sted lige så ofte som at tage i eget sommerhus,« siger Sten Nielsen.

Mange har gavn af nye låneregler

En stor del af de nye sommerhusejere benytter sig af de nye lånemuligheder, som blev indført sidste år og betyder, at man kan belåne op til 75 procent af boligens værdi med et realkreditlån mod tidligere kun 60 procent. Dermed er det blevet billigere at finansiere sommerhuskøbet, forklarer Jeppe Borre, chefanalytiker i Totalkredit.

»Interessen har mildest talt været stor. Ser vi på sommerhalvåret fra 1. april til 1. oktober, så står den højere belåning ud over de 60 procent for syv ud af ti lån,« siger han.

Og for rigtig mange sommerhuskøbere giver det god mening at benytte de nye lånemuligheder, men ikke for alle, understreger han.

»Man bør også tage bestik af, om der f.eks. er friværdi i helårsboligen, som man kan udnytte. Bidragssatsen er alt andet lige højere på et lån i sommerhuset end i helårsboligen, så hvis man har noget friværdi at anvende, så er det værd at undersøge den mulighed for at opnå en samlet set lavere bidragssats,« siger Jeppe Borre.

Den positive stemning på sommerhusmarkedet har desuden givet mange sommerhusejere appetit på at realisere deres aktiv. Specielt i maj og juni har folk virkelig haft mod på at sælge. Alene i maj og juni blev der sat næsten 4.000 sommerhuse til salg. Det er 44 procent flere end i maj og juni sidste år. Og allerede nu er antallet af »til salg«-skilte næsten på niveau med hele 2017, oplyser Boligsiden.dk.