Glemt på hylden: Her samler husene støv

Hvor længe vil du vente på en køber til huset? En måned? Et år? Eller rækker din tålmodighed to af slagsen?

Arkivfoto: Det kommer ikke bag på boligøkonom hos BRFkredit, Mikkel Høegh, at liggetiden er kortere i forstæderne til København, sammenlignet med de byer, der ligger i yderområderne af landet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis det sidste er tilfældet, kan du sagtens slå dig ned som hussælger i Nordborg på Als. For gennemsnitligt har sælgerne her ventet på en køber i 775 dage - altså har husene været på markedet i mere end to år. Det viser en opgørelse fra boligsiden Boliga.

Det gør den sønderjyske by til danmarksmester i liggetid, og tallene ser desværre ikke lysere ud, end de gjorde for et år siden. Da kalenderen sagde 2016, lød den gennemsnitlige liggetid i byen nemlig på 726 dage. Mens den i 2008 blot var på 101 dage.

Det er dog ikke den eneste danske by, der har meget tålmodige indbyggere.

I lollandske Rødby har de udbudte huse i gennemsnit været til salg i 707 dage, mens de i Nordjylland i Thyholm også runder de 700 dage. Helt præcist lander den gennemsnitlige liggetid her på 705 dage.

I Rødby kan de dog glæde sig over, at liggetidsdagene er blevet kortere. Sidste år lød den gennemsnitlige liggetid her på 740 dage, mens udviklingen er gået den anden vej i Thyholm. Sidste år var den på 629 dage.

Revet væk

Der er dog også byer, hvor mæglerne knap når at få huset online, før de igen bliver taget ned fra internettet, og derved ikke kan bruge måneder på at samle dage til bunke.

Kastrup er ikke kun hjemstavn for landets største lufthavn. Det er også her, man finder en korteste liggetid på villaer og rækkehuse. Blot 88 dage har de ifølge Boliga i gennemsnit været til salg.

I to andre københavnerforstæder er liggetiden også kort - her er den på 93 dage. Det er i henholdsvis Bagsværd og Søborg nord for hovedstadens centrum.

Det kommer ikke bag på boligøkonom hos BRFkredit, Mikkel Høegh, at liggetiden er kortere i forstæderne til København, sammenlignet med de byer, der ligger i yderområderne af landet:

»Der er store forskelle på boligmarkedet på tværs af landet, mens generelt er der et fald i liggetiderne for villaer. Det er interessant, fordi det typisk er et af de første nøgletal, der giver sig - og det også før prisen«, siger Mikkel Høegh til Boliga.

Også i de sidstnævnte af de storkøbenhavnske byer har man høvlet dage af liggetiden. Sidste år var den gennemsnitlige liggetid i Bagsværd nemlig 104 dage, mens den i Søborg var 107 dage.

Her kan du se, hvor lang liggetiden er i din by.

* Boliga har opgjort den gennemsnitlige liggetid i de enkelte postdistrikter per 13. marts 2017. Der er kun trukket tal i postdistrikter med minimum 50 udbudte villaer og rækkehuse.