Glæden ved at nedskalere og forenkle sin privatøkonomi

Det kan være svært at erkende, om man blot følger de store strømninger i samfundet, eller om man tænker geniale og nyskabende tanker - altså selv træffer livets store beslutninger. Men det er i hvert fald et faktum, at jeg følger en af de markante tendenser: nedskalering og forenkling. Det skriver Berlingskes Povl Dengsøe.

Når årene sætter sig, er der en udbredt tendens til, at det går en ganske bestemt vej – fra forstaden mod byen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi har solgt vores hus i københavnerforstaden og flytter i en lejlighed på Frederiksberg. Præcis lige som utallige andre familier, hvor børnene er færdige med at fræse rundt på græsplænen, og hvor vedligeholdelse af et gammelt hus og den ukueligt voksende græsplæne og hæk er knap så sjove weekendbeskæftigelser, som de har været.

Jeg har tidligere i disse spalter hyldet glæden ved at eje blandt andet sin egen bolig og gamle biler – forbedre dem, bygge om på dem og bare føle glæden ved at eje. Det er også dokumenteret, at alene tanken om ejerskab for mange udgør størstedelen af glæden ved at eje.

Dog må jeg konstatere, at mine skuldre har sænket sig et par centimeter, efter at salget af huset blev endeligt. Behøver ikke længere at tænke over, om grundskatten eksploderer under mig, om varmesystemet kører, som det skal, om taget kan holde til næste efterårsstorm, om mosset i plænen bør rives væk, eller om kloaksystemet under huset nu også er tæt.

Fremover er stort set alle udgifter på boligen samlet i en enkelt regning, og vi deler ansvaret for at vedligeholde bygningen med en lang række andre i en andelsforening. Når ansvar divideres, så tynger det ikke så meget – og så må vi se, om skiftet af boligtype medfører andre udfordringer.

Jeg har fra pålidelig kilde i Københavns Politi erfaret, at myndighederne får et stigende antal henvendelser fra modne bedsteborgere, der flytter ind mod byens tillokkende caféliv og teatre for at nyde friheden uden små børn. De mindes formentlig med glæde deres ungdom i selvsamme caféliv, hvor man kunne slingre hjem til lejligheden efter en glad aften i byen. De glemmer så bare, at det ikke er alle beboere i de lavere postnumre, der går i seng klokken 22.30 for at være friske og udhvilede til næste dag. Og så kommer politiet af og til ind i billedet. Men det kan jo så også være, at der på et tidspunkt bor så mange modne bedsteborgere i Indre By, at der er flertal for ro efter klokken 22.30.

Rent økonomisk har vi med udskiftning af boligen fjernet en af de store økonomiske faktorer i tilværelsen – med både negativt og positivt fortegn. For et gammelt hus kan medføre store og uventede regninger, og det kan falde og stige i pris.

Vi har haft huset længe nok til at opleve at blive rige, så fattige og så igen rige på friværdi i murstenene. Ingen ved, hvordan priser og renter vil udvikle sig, men nu har vi i hvert fald afleveret lodsedlen til de nye ejere – ligesom også muligheden for at udnytte det danske realkreditsystems obligationslån til at konvertere renter og gæld op og ned eller den utroligt lave rente på flekslån er givet videre. Og skulle familien igen få lyst til at fræse lidt rundt på en græsplæne eller slå et par søm i et udhus, så har vi valgt at beholde vores gamle sommerhus. Og det er helt vores egen idé.

Povl Dengsøe er privatøkonomisk journalist på Berlingske Business