Gik du glip af noget? Her er ugens vigtigste privatøkonomiske nyheder

Sælgere af lejligheder har tjent op til tre millioner kroner, tusinder af husejere har mistet deres forsikring, og næste års skat banker på.

Priserne på ejerlejligheder på Frederiksberg og i København – her er det nogle af de nyeste lejlighedsbyggerier på Havneholmen ved Fisketorvet – er nærmest eksploderet i ?pris de senere år, og mange ?af ejerne har tjent flere hundrede tusinde kroner om året. Arkivfoto: Bax Lindhardt Fold sammen
Læs mere

Nu er de konkrete gevinster på den svimlende optur i de københavnske lejlighedspriser blevet dokumenteret. Sælgere af ejerlejligheder i København og på Frederiksberg har tjent godt på lejligheder, der er købt mellem september 2009 og september 2011 og solgt igen i september 2014 og september i år – altså efter en ejertid på fem år i kølvandet på finanskrisen.

Krisen sendte priserne ud i en brat nedtur, og den efterfølgende prisstigning har udløst konkrete overskud ved salg på mellem 500.000 og knap tre millioner kroner, viser en opgørelse fra Boligsiden. Stort set alle de knap 1.000 lejligheder, der er handlet i det angivne tidsrum, har udløst en fortjeneste.

Den har været størst i de eftertragtede områder Frederiksberg, Østerbro og Christianshavn. I de tre områder har sælgerne i gennemsnit på de fem år opbygget en fortjeneste på 1,25 millioner kroner – 250.000 kroner om året, der som hovedregel er skattefrie, hvis ejeren selv har beboet lejligheden.

De næstmest givtige områder for lejlighedsejerne har været Islands Brygge, det nordlige Frederiksberg, Østerbro, Nørrevold og indre by, hvor gevinsten over de fem år har været på mellem en og 1,25 millioner kroner i gennemsnit, mens områder som Bellahøj og Brønshøj har givet lejlighedssælgere en gevinst på en halv million kroner i gennemsnit.

De store gevinster har næret den bekymring, som flere økonomer har for, at en såkaldt boligboble skulle være under opbygning. En bolig­boble er groft sagt prisstigninger, der er højere end den øvrige økonomi understøtter.

»Priserne er i den grad løbet fra den øvrige udvikling, og ejerlejlighedsmarkedet er blevet mere spekulativt,« siger Helge J. Pedersen, cheføkonom i Nordea.

Efteråret har dog set en mere flad prisudvikling, og Birgit Daetz, Bolig­sidens kommunikationsdirektør, forventer ikke, at prisstigningerne fortsætter i samme tempo fremover.

Danskerne er finansielle millionærer

Danskerne kan nu for første gang i gennemsnit kalde sig millionærer – i hvert fald på papiret. Således havde hver dansker i 2015 i gennemsnit en formue på 1.061.316 kroner, når man ser på den finansielle formue bestående af pension, aktier, obligationer, investeringsbeviser, kontanter og indskud i bankerne, men eksklusiv ejerboligværdierne.

Danskernes gennemsnitlige gæld ligger på 466.108 kroner, og dermed er den gennemsnitlige danskers netto­formue altså 595.208 kroner. Det er en væsentlig stigning i forhold til 1994, hvor danskernes gennemsnitlige nettoformue lød på 109.697 kroner.

Husejere risikerer at miste deres forsikring

Tusindvis af husejere risikerer at stå uden den ejerskifteforsikring, som de betalte for, da de købte deres hus. Det skyldes en truende konkurs i den forsikringskoncern, der ejer Husejernes Forsikringsagentur – en underafdeling af Gable Insurance, der er baseret i Liechtenstein.

Selskabet er af Finanstilsynet blevet indstillet til afvikling på grund af dets pressede økonomiske situation. Hvis selskabet går konkurs, er der ringe chance for at få erstatning for de kunder, der har tegnet en ejerskifteforsikring. Men Finanstilsynet kan ind til videre kun råde kunderne til at holde øje med situationen i Gable Insurance og Husejernes Forsikringsagentur på Finanstilsynets hjemmeside.

»Forsikringskunder med aktuelle skader opfordres ligeledes fortsat til at dokumentere skaderne så godt som muligt og anmelde dem til Husejernes Forsikringsagentur,« hedder det i Finanstil­synets meddelelse.

Ifølge TV 2 har cirka 25.000 danskere tegnet forsikring hos selskabet, siden det det etablerede sig i Danmark i 2013. Selskabet har tidligere fået en påtale for at vild­lede sine kunder.

Ugens Tal: Dollaren bliver dyrere

7,01

Den amerikanske dollar er den seneste uge steget markant og nåede i går op over kurs syv i forhold til den danske krone. Det er knap et år siden, at en dollar senest kostede mere end syv kroner. Det var tilfældet ad flere gange i 2015. Inden da skal vi tilbage til 2003 for at finde et højere niveau.

Så er der godt nyt fra skattefar

Der er gode nyheder i de forskudsopgørelser, som Skat i denne uge har lagt ud til danskerne. Grænserne for både topskat, person­fradraget og beskæftigelses­- fra­draget er blevet sat op, så der ikke skal betales så meget i skat af indkomsten til næste år.

Konkret betyder det ifølge Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank, at man med en indkomst på 500.000 kroner om året slipper 500 kroner billigere i skat, mens man med en indkomst på 300.000 kroner slipper 400 kroner billigere.

Det kan dog nå at ændre sig lidt. I skrivende stund forhandler Folketingets partier om næste års finanslov – herunder blandt andet om en finansiering til at afløse den ulovlige PSO-afgift. Desuden er der en række individuelle forhold, der påvirker skatten.

Eksempelvis kan det betale sig at ændre forskudsopgørelsen, hvis et realkreditlån har fået ny rente, ligesom man selv skal indberette det kørselsfradrag, der fra næste år bliver lavere. Men samlet set får danskerne flere penge til forbrug – også fordi inflationen stadig er lav, mens lønnen stiger, vurderer Danske Banks privatøkonom.