Giganten ATP er truet på livet

Indbetalingerne fra danske lønmodtagere til ATP er frosset fast. Dermed er ATP i gang med en langsom udpining, som også forværres af den stigende levealder.

Foto: Torben Christensen. ATP udgør en stadigt mindre del af danskernes pensioner, og indbetalingerne til ATP for en typisk lønmodtager er nu nede på 270 kroner om måneden
Læs mere
Fold sammen
En af grundpillerne i det danske pensionssystem, store ATP med 4,8 mio. danskere som medlemmer og en formue på 700 milliarder kroner, er truet på livet.

ATP udgør en stadigt mindre del af danskernes pensioner, og indbetalingerne til ATP for en typisk lønmodtager er nu nede på 270 kroner om måneden – indskud på arbejdsmarkedspensioner er typisk ti gange større, omkring 3.000 kroner om måneden.

Fremover vil ATPs andel endda blive endnu mindre, fordi bidraget til ordningen kun yderst sjældent reguleres op. Samtidig er også udbetalingerne fra ATP under kraftigt pres, idet de ikke stiger i takt med den almindelige prisudvikling.

De særlige arbejdsmarkedspensioner vokser automatisk, når danskerne får mere i løn. Det samme er ikke tilfældet for ATP. Her har indbetalingerne været et fast beløb i kroner og øre siden 2009. Gennem de seneste 20 år er indbetalingen til ATP kun sat op tre gange.

Af samme grund konkluderer professor Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet, at ATPs betydning er kraftigt aftagende og nu stort set ingen rolle spiller i det danske pensionssystem.

»Det er en konsekvens af, at ordningen ikke er blevet udbygget og er fortrængt af arbejdsmarkedspensioner. Derfor kan man spørge, hvad vi overhovedet skal med ATP. Det er blevet lidt af en blindtarm, som sagtens kan opereres væk, uden at det går ud over vores sundhed.«

Den økonomiske ramme til lønstigninger er tilmed meget beskeden.

»Det vil den sandsynligvis være i årtier fremover. Derfor har ingen interesse i at fylde flere penge i ATP,« siger Flemming Ibsen.

Arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet Henning Jørgensen kalder udviklingen »farlig« for ATP-ordningen, der skrumper så meget, at den bliver nem at nedlægge.

»Arbejdsmarkedets parter og Folketinget er nødt til at få diskuteret, hvilken rolle ATP skal have fremover. For skal ATP bevare sin betydning, skal bidraget til ordningen fordobles eller mere,« siger Henning Jørgensen.

»Med de nuværende indbetalinger risikerer ATP at blive glemt over tid, og pludselig kan der komme forslag om at fjerne ordningen. Det kan ske inden for bare fem til ti år,« vurderer Henning Jørgensen.

SEB Pension spår, at ATPs del af den samlede danske opsparing til pension i løbet af kort tid vil falde fra lige over 22 pct. i dag og ned til omkring 12 til 15 pct.

ATP spiller ikke kun en stor rolle for danskernes pensioner. Danmarks største og en af Europas største pengetanke har også i årevis været en magtfaktor i dansk erhvervsliv og i hele den danske økonomi.

Matematisk direktør hos ATP Chresten Dengsøe ønsker ikke at kommentere ATPs bidrag, der fastsættes af LO og DA.