Giftigt retsopgør om værdi af andelsboliger

Et otte år langt retsopgør om værdien af andelsboliger blev for sidste gang inden dommen behandlet i byretten i Lyngby mandag.

Lejlighederne i andelsbolig­foreningen Blidahlund i Charlottenlund bliver i dag solgt for omkring tre millioner kr. – langt mere end udgangspunktet i 2002, der var mellem 100.000 og 200.000 kr. Vurderingerne har ganske enkelt været alt for lave, mener foreningens formand, Jens Leth- Nissen. Foto: Ida Marie Odgaard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stemningen i retten på Lyngby Hovedgade var giftig fra morgenstunden. Advokat Kasper Westberg havde bedt dommer Ulrik Finn Jørgensen om at overveje sin habilitet i sagen, fordi han i sidste uge udtrykte sig på en måde, så advokaten fik indtryk af, at dommeren hælder til at give modparten ret. Han lagde under sin procedure ikke skjul på, at han føler sig dårligt behandlet af retten.

»Det har været ubehageligt til dels også at have retten som modpart,« sagde han med henvisning til, at hans tillægsspørgsmål var blevet afskåret i en parallel sag – og måske med henvisning til, at den første dommer overlod sædet til en anden på grund af tvivl om habilitet.

Anmodningen om at overveje inhabilitet igen faldt ved afslutningen af en bustur i fredags, hvor retten med egne øjne skulle se på sagens kerne: hvordan ejendomme med andelsboliger værdisættes af valuarer, ejendomsmæglere med speciale i større ejendomme.

Kernen i gårsdagens retssag var andelsforeningen Blidahlund, som Chr. Hjort Erhvervsejendomme i januar 2006 vurderede til knap 11.000 kr. per kvadratmeter. Samtidig var en sammenlignelig ejendom udbudt og blev senere solgt til 26.000 kr. per kvadratmeter. Året efter mere end fordoblede valuar Lars Wismann vurderingen af Blidahlund, og nu vil andelsforeningen have erstatning på differencen på de lejligheder, der blev solgt til den lave pris.

Men i princippet er det et slagsmål om to måder at vurdere ejendomme på. Chr. Hjorth Erhvervsejendomme tog udgangspunkt i et afkast, mens Lars Wismann tager udgangspunkt i markedspriser og andre markedsforhold. Desuden handler det om brug af andre ejendomme som reference, hvilket ikke blev gjort ved den første vurdering af Blidahlund.

Kasper Westberg pegede på tre efter hans opfattelse sammenlignelige ejendomme, som på daværende tidspunkt var vurderet til mellem 14.500 og 25.800 kr. per kvadratmeter.

Uanset hvem, der får medhold senest 27. februar, når dommen falder, kan det betyde mange millioner for andelshavere – både op og ned – hvis vurderingsmetoderne skal ensrettes. Og tonen i retten var også hård mellem parterne. Lars Wismann spiller en aktiv rolle på vegne af Blidahlund og deltog nærmest aktivt fra tilhørerpladserne. Sagsøgtes advokat,Thomas Dall Jensen, inddrog ham usædvanligt også under sin procedure ved at påpege hans økonomiske interesse i sagen.

»Lars Wismann har økonomisk interesse i sagen – han averterer efter sager, og han betaler Westbergs honorar,« sagde Thomas Dall Jensen, hvortil dommeren dog anførte:

»Wismanns involvering ved jeg ikke noget om.«

Sagen har verseret i otte år, og den handler også om, hvorvidt man kan vurdere investering i ejendomme efter de afkastprocenter på knap to procent, som Chr. Hjort Erhvervsejendomme benytter.

»Afkastet er uinteressant nede på disse niveauer. Efter min mening skal det sammenlignes med en aktie. Dem køber man jo heller ikke på grund af et løbende udbytte, men på grund af en forventet værdistigning,« sammenfattede Kasper Westberg.

Dommeren konstaterede tørt, at han ikke vil forsøge at mægle et forlig i sagen.